Un 37 per cent de les infermeres i infermers han sofert el Covid-19

20 abril 2021
Una enfermera muestra las marcas de la mascarilla en su rostro en plena crisis del COVID 19

La incidència de la malaltia entre les infermeres posa encara més en valor si cap la labor realitzada per aquests professionals sanitaris.

El treball i dedicació de les infermeres i infermers que han atès directament a persones amb el Covid-19 al llarg de la pandèmia ha tingut diferents conseqüències per la seva salut física i psicològica, com l'haver sofert els símptomes de la malaltia més d'un 37 per cent d'aquests professionals.

Una incidència de la malaltia entre les infermeres i infermers que constitueix un important element de judici per a posar més en valor la labor realitzada per aquests professionals sanitaris durant molts mesos als hospitals, centres de salut i centres sociosanitaris del nostre país, segons el Sindicat d'Infermeria, SATSE.

En concret, han estat un 37,08 per cent dels infermers i infermeres consultats en una macroenquesta realitzada pel Sindicat d'Infermeria a un total de 11.645 professionals els que asseguren haver sofert els símptomes de la malaltia. Un percentatge que contrasta amb el del 10 per cent de la població espanyola afectada pel Covid-19, segons l'última onada de l'estudi nacional de seroprevalència realitzat pel Ministeri de Sanitat.

 

L'organització sindical subratlla que, en ser molt conscients des del primer moment de la severitat i virulència de l'actual pandèmia, les infermeres i infermers es van posar a la disposició dels seus respectius responsables per a treballar per pal·liar tot el possible les greus conseqüències de la malaltia en milions de persones.

“Sense protecció en les primeres setmanes, sense descans i sense suports suficients, les infermeres i infermers han atès i tingut cura de la millor manera que les forces i els mitjans els han deixat als pacients i el conjunt de la ciutadania on veien la lògica por i preocupació per no saber què podria ocórrer amb ells i els seus estimats”, apunta. 

Així mateix, des del Sindicat d'Infermeria s'incideix en el fet que aquests professionals sanitaris van ser durant molt de temps, i continuen sent-ho, el nexe d'unió de les persones malaltes amb els seus sers estimats, així com la seva única companyia i suport a l'hora d'enfrontar-se amb les conseqüències de la malaltia en tots els seus aspectes (físic, psicològic i emocional).

Una sobrecàrrega i tensió laboral no exempta de complicacions per a la seva salut i seguretat, com constata l'enquesta de SATSE, i que s'ha vist reconeguda pel conjunt de la ciutadania del nostre país de manera permanent en ser molt conscient del seu decisiu paper a l'hora de combatre aquesta greu crisi de salut pública.

“Transcorregut ja més d'un any des de l'inici de la pandèmia, les infermeres i infermers continuen aportant la seva professionalitat, responsabilitat i compromís amb la societat perquè la salut i seguretat de qualsevol persona sigui el primer, independentment del lloc en el qual resideixi o els mitjans dels quals disposi”, afegeix.