Tres iniciatives d'infermeres catalanes, finalistes dels Premis Enfermería en Desarrollo

13 octubre 2021

Els guanyadors dels premis, als que s'han presentat 249 candidatures d'infermeres i fisioterapeutes de tota Espanya, es coneixeran en l'acte de lliurament previst per al 25 de novembre de 2021, en un lloc emblemàtic de Madrid.

Tres projectes d'infermeres catalanes han resultat finalistes dels Premis Enfermeria en Desarrollo 2021: el primer compte terapèutic en Instagram per al tractament de l'anorèxia i la bulímia, impulsat per l'infermer Jordi Mitjá; una eina educativa per a millorar l'accessibilitat al diagnòstic de les hepatitis entre persones immigrants vulnerables desenvolupada per la infermera Hakima Ouaarab Essadek; i el treball de fi de grau signat per Francisco José Fortes sobre l'actitud de la infermera comunitària d'enllaç cap a l'eutanàsia i el suïcidi assistit.

 

La primera candidatura finalista, presentada per l'infermer Jordi Mitjá, de l'Hospital Sant Joan de Deu, consisteix en la posada en marxa d'un perfil d'Instagram gestionat per pacients amb Trastorn de la Conducta Alimentària (TCA). El seu contingut, supervisat per professionals, aconsegueix potenciar la prevenció, conscienciar a altres joves, promocionar l'autocura i els hàbits de vida saludables respecte als TCA. La iniciativa presentada és pionera en la incorporació d'una xarxa social en el procés terapèutic de pacients amb Trastorn de la Conducta Alimentària.

 

La segona candidatura finalista és l'eina educativa HEPARJOC-ACTUA ideada per Hakima Ouaarab Essadek, de la Unitat Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes del Vall d´hebron. El seu objectiu és millorar l'accessibilitat al diagnòstic de les hepatitis entre persones immigrants vulnerables a través d'un suport digital. Aquest projecte consta d'un kit de 5 jocs didàctics d'una hora i trenta minuts, guiats per un dinamitzador en un taller, per a sensibilitzar i promoure el garbellat de les hepatitis.

El tercer i últim projecte finalista és el presentat per l'infermer Francisco José Fortes Ponce, amb el seu treball de fi de grau. L'objectiu és determinar el posicionament de les infermeres comunitàries d'enllaç cap a l'eutanàsia i el suïcidi assistit. L'estudi, realitzat mitjançant una enquesta de 25 ítems, ha tingut en compte aspectes sociodemogràfics.

Acte de lliurament

Els guanyadors dels premis, als que s'han presentat 249 candidatures d'infermeres i fisioterapeutes de tota Espanya, es coneixeran en l'acte de lliurament dels premis, el proper dijous, 25 de novembre de 2021, en un lloc emblemàtic de Madrid. L'objectiu final dels premis és posar cara a tots aquells que sustenten els valors de la infermeria. Per a això, compten amb una web pròpia, https://enfermeriaendesarrollo.es/premios/ .

 La revista Enfermería en Desarrollo

Posar en valor a la Infermeria, així com tot allò que realitzen les infermeres, llevadores i fisioterapeutes i que prestigia a la professió és el principal objectiu de la revista Enfermería en Desarrollo, editada per la Fundació per al Desenvolupament de la Infermeria (Fuden). Es tracta d'una publicació de periodicitat trimestral, creada al maig de 2013, que recull les experiències singulars de persones i institucions vinculades amb les cures de salut. Tots els seus continguts es poden consultar en la següent web: www.enfermeriaendesarrollo.es .