SATSE reclama als presidents de les CC.AA. una estratègia d'actuació conjunta per a "salvar" la sanitat

21 setembre 2022
Saturación de las urgencias: más pacientes en pasillos de hospitales

SATSE dona suport al president d'Aragó, Javier Lambán, en la urgent necessitat d'impulsar un "debat nacional" sobre els problemes i deficiències del nostre sistema sanitari.

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha reclamat al conjunt de presidents de les comunitats autònomes que segueixin l'exemple del seu homòleg a Aragó, Javier Lambán, i promoguin, de manera conjunta i coordinada, un gran "debat nacional" sobre els problemes i deficiències del nostre sistema sanitari a fi de consensuar i implementar possibles solucions que evitin el seu progressiu abandó i deterioració.
SATSE, que s'ha dirigit per carta al president aragonès per a traslladar-li el seu suport a la seva iniciativa d'impulsar un "debat nacional" sobre el sistema sanitari, coincideix que la nostra sanitat està abocada a una crisi molt greu i profunda si no es prenen mesures de manera immediata. Alguna cosa que els professionals sanitaris, cas de les infermeres, infermers i fisioterapeutes, van advertint des d'abans de la pandèmia del COVID-19, afegeix.
El Sindicat d'Infermeria subratlla que, malgrat els compromisos adquirits durant la crisi de salut pública del COVID-19, el nostre sistema sanitari continua sofrint nombrosos problemes i deficiències, com el persistent infrafinançament en recursos i mitjans. Sobre aquest tema, recorda que el percentatge del PIB destinat a despesa sanitària pública està en el 6,6 per cent a Espanya, segons dades del Ministeri de Sanitat, mentre que en diversos països del nostre entorn europeu es troba entre el 8 i el 10 per cent.
Aquest continuat infrafinançament comporta que, de manera generalitzada en el conjunt de l'Estat, continuïn creixent les llistes d'espera per a consultes, proves diagnòstiques o intervencions quirúrgiques als hospitals, igual que el temps per a ser atès en un centre d'Atenció Primària, apunta SATSE.
Altres greus problemes que segueixen sense solucionar-se són les persistents situacions de col·lapse en els centres i, especialment, en determinats serveis, com les Urgències dels hospitals; el manteniment d'infraestructures obsoletes, o el tancament, temporal o permanent, d'unitats i serveis, com sol ocórrer cada any durant diversos mesos.
Per part seva, els professionals sanitaris, i especialment les infermeres, infermers i fisioterapeutes, sofreixen una permanent sobrecàrrega i tensió assistencial en el seu dia a dia que, a més d'impedir-los realitzar la seva labor amb els nivells de qualitat i seguretat que els agradaria en tot moment, els provoca nombrosos problemes de salut en l'àmbit físic, psicològic i emocional a curt, mitjà i llarg termini.
Així mateix, el Sindicat d'Infermeria ressalta que el dèficit estructural i crònic de plantilles en els diferents serveis de salut, així com la precarietat de les seves condicions laborals, són altres greus deficiències que perduren des de fa anys i que segueixen sense resoldre's abocant a milers de professionals a sortir d'Espanya per a treballar en altres països que sí que reconeixen la seva excel·lent qualificació i acompliment professional i on les seves condicions laborals són substancialment millors.
Per tot això, SATSE insisteix en la urgent necessitat que els presidents autonòmics posin el focus en el present i futur de la sanitat i treballin, de manera conjunta amb el Govern estatal, en les solucions que necessiten i mereixen els professionals sanitaris i els més de 47 milions de persones del nostre país.
Un treball conjunt i coordinat que ha de comptar, a més, amb l'opinió i participació de les organitzacions que, cas de SATSE, representen els interessos dels professionals sanitaris, en conèixer detalladament i profunditat les necessitats i mancances d'un sistema sanitari que fa molts anys que pateix nombroses retallades en drets, prestacions i serveis.