SATSE denúncia que dels 12.700 llits que es tancaran aquest estiu als hospitals espanyols

01 juliol 2019
SATSE denuncia el cierre de más de 12.700 camas en verano en los hospitales de España

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha denunciat que l'afany per estalviar diners a curt termini ha tornat a portar als diferents serveis de salut autonòmics a tancar, almenys, 12.700 llits durant aquest estiu, la qual cosa afectarà negativament la seguretat i salut dels ciutadans, així com de les infermeres, infermers i fisioterapeutes.

SATSE critica que les diferents administracions sanitàries públiques utilitzin tots els anys l'argument de que “la gent marxa de vacances” per a tancar llits i serveis, a més de no suplir adequadament a les infermeres, infermers i fisioterapeutes en els centres, la qual cosa comporta un menor número d'ells per a atendre adequadament pacients i ciutadans.

En aquest sentit, l'organització sindical lamenta que, en lloc d'aprofitar l'estiu per a continuar treballant en la reducció de les llistes d'espera, aquestes s'incrementen més en paralitzar-se les consultes externes, les proves diagnòstiques i les intervencions quirúrgiques no urgents. “Continuar afirmant que no tanquen llits sinó que adeqüen l'oferta assistencial a la demanda o simplement dir que no estan tancades sinó ‘en reserva’ és un insult a la intel·ligència de qualsevol. Es tracta, ni més ni menys, d'estalviar diners a costa de l'atenció sanitària que es presta a pacients i ciutadans”, apunta.

Una altra conseqüència negativa del tancament de llits és la massificació de pacients en els serveis d'Urgències, obligant els professionals sanitaris a atendre'ls, en moltes ocasions, en zones no habilitades per a això, com els passadissos. També augmenta l'índex de malalts que no són atesos en la unitat corresponent a la seva patologia, la qual cosa deteriora la qualitat de l'assistència rebuda.

 

“Els serveis sanitaris segueixen sense voler entendre que les persones no escullen  la data de l'any en la qual posar-se malaltes i a l'estiu, com en qualsevol altre moment, necessiten ser atesos amb la qualitat i seguretat que es mereixen”, apunten des del Sindicat.

D'un altre costat, SATSE recalca que les infermeres, infermers i fisioterapeutes també es veuen perjudicats per les retallades d'estiu al no substituir-se convenientment als professionals que marxen de vacances i tenir, per tant, que treballar amb una major sobrecàrrega laboral. La situació varia, segons les comunitats autònomes, però els percentatges de contractació de suplències d'infermeres i infermers en molts centres sanitaris no arriben ni al 50 per cent.

Les dades recopilades per l'organització sindical en tots els serveis autonòmics de salut conclouen que es tancaran, almenys, 12.700 llits en tot l'Estat. Es tracta d'una xifra de “mínims”, ja que determinades gerències s'han negat a oferir a l'organització sindical les xifres corresponents a alguns centres hospitalaris per a “ocultar la seva intencionalitat obsessiva amb estalviar a costa dels pacients i ciutadans”.

En concret, a Andalusia el tancament de llits s'estima en més de 1.800; a Extremadura, unes 370; a Astúries, més de 360; a Balears, més de 120; a Euskadi, més de 730; a Castella-la Manxa, unes 500, a Múrcia són més de 350 llits tancats, a Madrid, més de 1.400, i a Castella i Lleó, més de 450 llits.

Per part seva, a la Rioja, són prop de 50 els llits tancats; a Navarra, més de 170; a Cantàbria, més de 30; a Galícia, unes 900; a Aragó, al voltant de 500; a Catalunya, unes 1.900 i a la Comunitat Valenciana, els llits tancats són entorn de 3.000.

Les “retallades” d'estiu també afecten els centres d’atenció primària, ja que un alt percentatge d'ells tanquen les seves portes a les tardes, la qual cosa suposa un nou obstacle perquè el ciutadà rebi atenció sanitària quan el necessiti, conclouen des de l'organització sindical.