SATSE denúncia la precarietat de les plantilles d'infermeres en la sanitat privada

30 maig 2023
Multitudinaria concentración de SATSE ante el Congreso de los Diputados

Una infermera o infermer pot arriba a tenir més de 25 pacients assignats al torn de matí i més de 30 al de nit. 

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha denunciat la precarietat de les plantilles d'infermeres i infermers que existeix, en l'actualitat, als hospitals de la sanitat privada, i que provoca que cada professional tingui assignat fins més de 25 pacients en el torn de dia i més de 30 en el torn de nit.

SATSE ha fet públics els resultats d'un estudi d'àmbit nacional realitzat en més de 90 hospitals de la sanitat privada per a conèixer de manera objectiva i rigorosa la dotació d'infermeres i infermers en les diferents Unitats d'hospitalització i en les Unitats de Vigilància intensiva (UCI).

Segons les dades obtingudes, els hospitals de la sanitat privada assignen fins a 27 pacients a cada infermera en el torn de dia i fins a 30 i 40 en el torn de nit a les plantes d'hospitalització. Per part seva, en les Unitats de Vigilància intensiva cada infermera pot tenir assignats fins a 4 i 7 pacients  en els diferents torns de dia, tarda o nit.

El Sindicat d'Infermeria destaca, per exemple, que el grup d'hospitals privats QuirónSalud, amb més de 30 centres analitzats en l'estudi, compta amb centres en els quals hi ha una assignació de fins a 27 pacients per infermera en les plantes d'hospitalització en el torn de dia i de fins a 30 en el torn de nit. Pel que fa a les Unitats de Vigilància intensiva, a QuirónSalud, s'assignen entre 4 i 7 pacients per infermera.

SATSE, considera la situació "negligent i arriscada" pel que fa al nombre de pacients assignats per infermera en la sanitat privada. El Sindicat veu que és una evidència preocupant de la precarietat pel que fa a la seguretat i qualitat assistencial i de cures.

En aquest sentit, l'organització sindical afirma que els hospitals de la sanitat privada queden majoritàriament al marge dels estàndards òptims de seguretat i qualitat assistencial pel que fa a la dotació infermera/pacient. Múltiples estudis científics evidencien la relació directa de la dotació d'infermeres per pacient amb el nivell de complicacions, els efectes adversos i l'increment de risc de defuncions. Aquests estudis determinen un màxim de 6-8 pacients per infermera en les plantes d'hospitalització i un màxim de 2 pacients per infermera en les Unitats de Vigilància intensiva.

L'estudi realitzat destaca l'anàlisi, entre altres, de 17 centres privats a Andalusia, altres 17 en la Comunitat de Madrid i altres 12 a la Comunitat Valenciana. Així mateix, s'ha analitzat la situació en els diferents torns de treball de dia, tardes, nits o diumenges i festius.

Finalment, SATSE assevera que aquesta precària i arriscada situació pel pacient exigeix que la Llei de Seguretat del Pacient sigui aprovada amb urgència en el Congrés dels Diputats, única manera d'aportar el màxim valor assistencial i seguretat en l'atenció sanitària dels hospitals privats del nostre país, i com a clar signe que, per sobre del negoci, preval l'atenció sanitària i cures als pacients que aquests centres atenen.

SATSE recorda que aquesta norma, impulsada per l'organització sindical, a través d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), està pendent del debat de les esmenes parcials presentades pels grups polítics en la Comissió de Sanitat, després de més de dos anys de bloqueig parlamentari.