SATSE demana un increment de les places universitàries d'Infermeria

16 agost 2023
Enfermeras atienden a varios pacientes en una Unidad de Cuidados Intensivos

Governs i universitats han de treballar de manera conjunta i coordinada per a adequar l'oferta formativa a les noves necessitats de salut de la població

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha reclamat un increment de les places de Grau d'Infermeria perquè el Sistema Nacional de Salut (SNS) compti a mitj i llarg termini amb el nombre adequat de professionals que pugui garantir una òptima atenció i cures a les persones.

SATSE subratlla que governs i universitats han de treballar de manera conjunta i coordinada per a adequar l'oferta formativa en les facultats d'Infermeria a les noves i importants necessitats de salut de la població (envelliment, pluripatología, cronicitat, dependència…) i del sistema sanitari.

El Sindicat recorda que el nostre país pateix des de fa anys un dèficit crònic i estructural d'infermeres. La ràtio és de sis professionals per 1.000 habitants, mentre que en el nostre entorn europeu la mitjana se situa entorn de nou infermeres per cada 1.000 habitants, segons dades d'Eurostat, l'OCDE o l'Organització Mundial de la Salut (OMS). 

Estudi de necessitats

Per a això, l'organització sindical es mostra partidària que l'increment del nombre de places de Grau d'Infermeria es faci de manera gradual i respectant, en tot cas, els estàndards de qualitat formatius marcats per les agències d'avaluació de la qualitat.

Així mateix, el Sindicat recalca la importància de realitzar un estudi de necessitats, que tingui en compte diferents factors, com el professorat necessari en cada facultat, les infraestructures d'aules existents, o garantir les pràctiques adequades perquè cada estudiant pugui realitzar les hores necessàries en virtut del que estableix la normativa, entre altres.

D’altra banda, el Sindicat incideix en la necessitat de comptar amb més infermeres a causa de les jubilacions de les professionals ara en actiu que es produiran en els pròxims anys. S'estima que es jubilaran entorn de 60.000 professionals en els pròxims deu anys, apunta.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va advertir en 2020, en el seu informe ‘State of the World’s Nursing’, del dèficit d'infermeres existent i va instar a tots els països a formar i preparar, almenys, a sis milions d'aquestes professionals per a poder donar resposta a les necessitats sanitàries i de cures de la població.

SATSE apunta que la ràtio d'habitants per infermera que hi ha al nostre país dificulta poder oferir una atenció sanitària i cures de qualitat, i provoca més possibilitats de riscos, complicacions i efectes adversos en el tractament d'una persona, així com un increment del risc de defuncions.

El Ministeri d'Universitats ha informat que les places del Grau d'Infermeria ofertes per les diferents autonomies per al curs 2023-2024 ascendeixen a un total de 14.632. SATSE confia que al llarg de la nova legislatura s'escometi una política de planificació de recursos humans amb previsió de futur i no curtterminista, que possibiliti que el nostre sistema sanitari compti amb més professionals de la cura, com són les infermeres.