SATSE demana el suport del Ministeri i les conselleries de Sanitat per aconseguir la Llei de ràtios infermeres

04 desembre 2018

El Sindicat d'Infermeria envia cartes al Ministeri de Sanitat, consellers i responsables sanitaris de les CC.AA. perquè recolzin que una Llei estatal garanteixi un numero màxim de pacients per cada infermera o infermer en tots els serveis de salut.

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, s'està dirigint per escrit al Ministeri de Sanitat i els consellers de Salut de les comunitats autònomes per sol·licitar-los el seu suport de cara a aconseguir les 500.000 signatures que possibilitaran que el Congrés dels Diputats debati una Iniciativa Legislativa Popular que evitarà que el nombre de pacients atesos per una infermera o infermer segueixi sent més del doble del que els organismes nacionals i internacionals consideren adequat per oferir una atenció segura i de qualitat.

En la carta, enviada també a gerents de serveis autonòmics de salut, directors generals de Recursos Humans de les conselleries, delegats provincials de Sanitat i directors gerents d'hospitals i àrees sanitàries, es recorda que SATSE ha iniciat la campanya “La Sanitat que mereixem. Llei de ràtios infermeres” que, entre altres accions, contempla la recollida de signatures perquè es garanteixi per Llei un nombre màxim de pacients per cada infermera o infermera.

En l'actualitat, i segons l'estudi “Anàlisi de la situació dels infermers i infermeres als centres sanitaris del país”, realitzat per un grup d’experts, hi ha una mitjana de 15-16 pacients per ser atesos per un professional d'Infermeria en qualsevol unitat d'un hospital, mentre que la ràtio adequada i segura és de sis a vuit, com a màxim.

Sobre aquest tema, des de SATSE s'insisteix als responsables autonòmics i provincials sanitaris que les evidències científiques corroboren la necessitat d'augmentar les plantilles d'infermeres i infermers. Per exemple, està demostrat que en Unitats de Cures Crítiques el risc de mort s'incrementa fins a 3,5 vegades quan una infermera atén a més de 2,5 pacients, o que per cada pacient que s'incrementa per infermera en les unitats pediàtriques no quirúrgiques augmenta la probabilitat de reingrés 1,11 vegades.

 

Segons l'esmentat estudi, el nostre Sistema Sanitari necessita, almenys, 130.000 professionals d'Infermeria i entorn de 5.000 llevadores si volem proporcionar unes cures amb més garanties que respectin la qualitat de l'atenció prestada i la seguretat dels pacients atesos. Una xifra que ens situaria en la mitjana dels països europeus, de la qual ara ens trobem molt lluny. En concret, al nostre país hi ha 5,3 infermeres i infermers per 1.000 habitants, mentre que la mitjana és de 8,8.

En la missiva es recalca, a més, que la sobrecàrrega laboral que estan sofrint en general els infermers i infermeres de tots els centres sanitaris està generant que més de 8 de cada 10 se sentin estressats i pateixin una important bateria de símptomes relacionats amb l'estrès, arribant més de la meitat d'ells a sentir la sensació de “estar cremats” en el seu treball.

Davant aquesta lamentable realitat, des de SATSE es reclama a les diferents autoritats sanitàries autonòmiques i provincials que impulsin accions que regulin unes ràtios mínimes que garanteixin la seguretat d'usuaris i professionals i la prestació de l'atenció sanitària de qualitat que els ciutadans mereixen.

D'igual forma, l'organització sindical considera important aconseguir, dins del si del Consell Interterritorial del SNS, el consens necessari per establir uns criteris homologables en aquesta matèria per al conjunt del Sistema Nacional de Salut.

Galeríes Multimèdia