Sanitat encara no dona resposta a la petició de Llei estatal contra les agressions en l'SNS

01 febrer 2019

Cada dia, més de 50 professionals d'Infermeria pateixen una agressió fisica o verbal. Les mateixes dades oficials demostren que només es denuncia l' 11% de les agressions.  

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha reclamat al Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social que doni una resposta en els pròxims dies a la seva proposta de projecte de Llei contra les agressions en l'àmbit sanitari, un greu problema que afecta especialment a les infermeres i infermers.

SATSE recorda que va traslladar fa gairebé un any a l'aleshores ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, una proposta de norma estatal per acabar amb les agressions als professionals del sistema sanitari espanyol, i ho va tornar a fer al director general d'Ordenació Professional, Rodrigo Gutiérrez, el mes de desembre passat. Fins al moment no ha obtingut cap resposta per part del departament que ara dirigeix María Luisa Carcedo.

“Mentre el Ministeri de Sanitat continua donant la callada per resposta, les agressions físiques i verbals continuen succeint-se tots els dies en els centres sanitaris i molts professionals, especialment les infermeres i infermers, són objecte d'amenaces, insults, vexacions, empentes o cops de puny mentre intenten fer el seu treball de la millor manera possible”, apunta l'organització sindical.

Per això, SATSE donarà un termini d'uns dies al Ministeri de Sanitat per a veure si es pronuncia sobre la seva proposta de norma estatal en contra de les agressions i, en cas de no fer-ho, la traslladarà a les conselleries de Salut de totes les comunitats autònomes. Si tampoc obtingués resposta per part de les administracions sanitàries autonòmiques, la farà arribar als diferents partits polítics amb representació en el Congrés i el Senat.

El Sindicat considera absolutament imprescindible comptar amb una Llei que reguli a nivell estatal les actuacions necessàries, (prevenció, sensibilització, informació, suport…), per a protegir a tots els professionals, perquè, en l'actualitat, cada CC.AA. contempla de manera independent diferents estratègies, accions o protocols i no es dona una resposta homogènia, coordinada i eficaç davant aquest problema.

SATSE va elaborar la seva proposta de projecte de Llei l'any passat en constatar de manera reiterada la falta d'iniciativa legislativa tant per part de les administracions públiques com dels partits polítics davant un problema que no només augmenta diàriament en nombre de casos sinó  la seva gravetat.

 

Segons les últimes dades oficials amb les que compta el Sindicat, cada dia es denuncien a Espanya entorn de 55 agressions físiques i verbals als professionals d'Infermeria. Es tracta de la “punta de l'iceberg”, perquè les mateixes dades oficials apunten que només es denuncien un 11 per cent de les agressions sofertes.

Per això, el projecte normatiu contempla l'elaboració d'un Pla de Prevenció contra la Violència en l'àmbit sanitari en cada servei de salut, empresa o centre de treball amb les mesures en cada cas a implantar per a prevenir, evitar o disminuir el risc del personal sanitari de sofrir agressions.

La norma, que dedica part del seu articulat als drets i obligacions dels professionals sanitaris sobre aquest tema, inclou, així mateix, la creació, des dels Ministeris de Sanitat i d'Ocupació, d'un Observatori estatal contra la violència en l'àmbit sanitari, que doni suport i millori les accions i mesures en els serveis sanitaris públics i en els centres privats.

Un altre aspecte en el qual incideix la normativa elaborada per SATSE és en la necessitat d'impulsar campanyes d'informació i sensibilització social. Sobre aquest tema, el Sindicat manté de forma permanent la campanya “#Stop Agressions, res justifica una agressió”, amb l'objectiu de conscienciar a administracions, professionals i ciutadans sobre la necessitat de treballar conjuntament per a acabar amb la violència en l'àmbit sanitari.