Quatre de cada deu infermeres que treballen en una UCI atenen més de dos pacients

03 agost 2023
Enfermera atiende a un paciente de UCI

Diferents organismes internacionals apunten la necessitat de dotar les Unitats de Cures Crítiques (UCI) dels hospitals amb una ràtio d'una infermera per cada pacient.

Quatre de cada deu infermeres que treballen en una Unitat de Cures Crítiques (UCI) d'hospital afirmen tenir més de dos pacients al seu càrrec, segons una enquesta realitzada pel Sindicat d'Infermeria, SATSE. Diferents organismes internacionals apunten la necessitat de dotar les UCI amb una ràtio d'una infermera per cada pacient.

La ràtio d'infermeria és un dels factors fonamentals que s'ha relacionat amb la morbimortalitad i la seguretat dels pacients en l'UCI i existeixen nombrosos estudis que assenyalen que una ràtio insuficient d'infermeres compromet la seguretat del pacient.

En xifres

L'enquesta va preguntar per la situació existent en els diferents torns de treball de les infermeres. En el cas del torn de demà, un 34,67 per cent dels professionals consultats va assegurar tenir més de dos pacients. Per part seva, un 63,79 per cent va indicar tenir dos pacients assignats i un 1,53 per cent un sol pacient.

En el cas de treballar en el torn de tarda en una UCI, un 39,66 per cent de les infermeres té més de dos pacients. Per part seva, el 58,81 per cent indica tenir dos pacients assignats, mentre que un 1,53 per cent té un sol pacient.

En el torn de nit s'incrementa el percentatge d'infermeres que tenen al seu càrrec a més de dos pacients fins al 46,17 per cent. El 52,49 per cent de les infermeres enquestades afirma tenir dos pacients, mentre que 1,34 per cent té un sol pacient.

Recomanacions

El Sindicat incideix en què diferents organismes internacionals demanen dotar les UCI amb una ràtio d'una infermera per pacient i, fins i tot, recomanen que hi hagi dues infermeres per cada persona en aquelles unitats on els pacients són especialment sensibles i requereixen cures de molt alta complexitat.

El propi Ministeri de Sanitat assenyala, en la seva informe “Unitat de Vigilància intensiva. Estàndards i recomanacions”, que les UCI de nivell assistencial II (molt especialitzat) i III (altament especialitzat) haurien de tenir un pacient per infermera. La majoria de les UCI al nostre país s'emmarquen dins d'aquests dos nivells assistencials.

 

Més infermeres

SATSE subratlla que aquestes dades evidencien la necessitat de reforçar les plantilles d'infermeres existents en aquest tipus d'unitats, ja que les persones ingressades requereixen una major atenció i cures complexes. “La salut i seguretat dels pacients ha de ser el primer i, per a això, es requereix un número suficient i adequat d'infermeres en tots els torns”, apunta.

Sobre aquest tema, el Sindicat recorda que la Llei de Seguretat del Pacient, que es troba pendent de tramitació en el Congrés dels Diputats, pretén garantir la seguretat assistencial en els centres sanitaris i sociosanitaris de tot l'Estat, a través d'una assignació màxima de pacients per cada infermera.

L'enquesta de SATSE s'ha realitzat a un total de 6.260 infermeres de totes les comunitats autònomes, a més de Ceuta i Melilla. L'objectiu del sondeig ha estat obtenir una “radiografia” actualitzada de la realitat que es viu als hospitals (UCI i plantes d'hospitalització) quant al nombre de pacients que atén una infermera.