Paralitzat l'intent de la Universitat Ramón Llull de “privatitzar” l'oferta formativa per ser llevadora

14 març 2023

SATSE  va denunciar que la Universitat Ramón Llull de Barcelona havia arribat a un acord amb una universitat de Bèlgica per a que les infermeres espanyoles graduades que volguessin ser llevadores poguessin cursar un màster d'Infermeria, obtenint una titulació que els habilités per a exercir a Espanya sense passar per  la Formació Sanitària Especialitzada (FSE).

l Sindicat d'Infermeria, SATSE Catalunya, ha valorat positivament que la pressió de la professió i diferents col·lectius hagi provocat que la Universitat Ramón Llul de Barcelona hagi fet marxa enrere en el seu intent de “privatitzar” els estudis necessaris per a poder ser llevadora al nostre país.

En una carta dirigida als ministres d'Universitats, Joan Subirats, i Sanitat, Carolina Darias, el Sindicat d'Infermeria va denunciar la setmana passada que la Universitat privada Ramón Llull de Barcelona havia arribat a un acord amb la Universitat Thomas Moro de Bèlgica amb diferents efectes perjudicials per a la professió i el sistema sanitari.

Segons aquest acord, les infermeres espanyoles graduades que volguessin ser llevadores podrien cursar un màster d'Infermeria en aquest país i obtenir una titulació que, gràcies a les equivalències de la Directiva Europea i a les regles del lliure moviment de professionals a la UE, els habilités per a exercir a Espanya sense passar per la Formació Sanitària Especialitzada (FSE).

“Estàvem molt preocupats per aquesta iniciativa ja que es volia utilitzar perversament la normativa europea per a obtenir un benefici privat i perquè facilitava una ‘porta falsa’ per a exercir de llevadora al nostre país a qui s’ho pogués costejar. Cosa que, “encara que es pogués considerar legal, és poc ètic”, apunten des de l'organització sindical.

Finalment, la Universitat Ramon Llull ha informat que abandona aquest projecte, cosa que, segons SATSE, ha estat possible per la postura de rebuig que, des del primer moment, ha manifestat gran part de la professió i diferents col·lectius i organitzacions, com és el cas del Sindicat d'Infermeria.

La Universitat va justificar la seva oferta formativa privada en el fet que existeix un important dèficit de llevadores al nostre país. Una lamentable realitat que és certa, afirma SATSE, però que no ha de possibilitar que es “llenci per la borda” el nostre model de FSE, el qual, a més d'aportar nombrosos beneficis al nostre sistema sanitari, és reconegut internacionalment com un exemple d'èxit basat en la qualitat de la formació i l'equitat entre els territoris.

“És cert que la ràtio de llevadores per habitant és millorable al nostre país i que es preveu una jubilació d'un important nombre de professionals en els pròxims anys, però no pot servir d'excusa per a utilitzar de manera injusta la normativa europea i buscar el lucre econòmic. El que cal fer és una anàlisi minuciosa de les necessitats que té el sistema sanitari per a una planificació adequada de l'oferta de places de Formació Sanitària Especialitzada”, assevera.

Segons SATSE Catalunya, aquesta “porta falsa” a la formació d'especialistes hauria suposat el començament deteriorament de la qualitat i de l'especificitat que aporta el nostre sistema de Formació Sanitària Especialitzada, “i tot això només pel negoci d’uns quants”, reitera.

Finalment, el Sindicat d'Infermeria recorda, a més, que la FSE és un sistema en el qual participen totes les comunitats autònomes, les quals han aconseguit l'adequació dels seus objectius formatius a la demanda de salut del nostre país, i que garanteix un accés a les places basat en els criteris de mèrit, capacitat i d'igualtat d'oportunitats per a tots els seus aspirants.