Nova protesta multitudinària davant el Congrés per el “bloqueig” de la Llei de Seguretat del Pacient

18 abril 2022
26 de abril, concentración de SATSE frente al Congreso de los Diputados

Infermeres i infermers denunciaran que més de 47 milions de persones porten dos anys i cinc mesos esperant que la Llei de Seguretat del Pacient eviti que puguin patir més riscos, complicacions i un increment de la mortalitat i morbiditat si han de ser atesos en el sistema sanitari del nostre país.

Infermeres i infermers es concentraran el proper 26 d'abril, enfront del Congrés dels Diputats, per a denunciar que més de 47 milions de persones porten dos anys i cinc mesos esperant que la Llei de Seguretat del Pacient eviti que puguin patir més riscos, complicacions, efectes adversos i un increment de la mortalitat i morbiditat si han de ser atesos en el sistema sanitari del nostre país.

Procedents de Catalunya i de la resta de comunitats autònomes, a més de Ceuta i Melilla, i convocats pel Sindicat d'Infermeria, SATSE, delegats i delegades, professionals, tant en actiu com jubilats, i estudiants d'Infermeriaes manifestaran el 26 d'abril, a les 11.00 hores, davant el Parlamentper a mostrar el seu profund rebuig i malestar per l'absoluta manca de voluntat política d'alguns diputats i diputades per aprovar la Llei que garanteix la seguretat assistencial en tots els centres sanitaris i sociosanitari del nostre país, a través d'una assignació màxima de pacients per infermera.

Es tracta de la segona protesta multitudinària organitzada per SATSE enfront del Congrés dels Diputats, després de la celebrada el passat 1 de desembre de 2021, en la qual ja es va criticar el bloqueig que està patint la tramitació parlamentària de la Llei de Seguretat del Pacient. En l'actualitat, ja han transcorregut dos anys i cinc mesos des que aquesta Proposició de Llei va entrar en el Congrés i 16 mesos des que va ser presa en consideració amb el suport gairebé unànime de tots els partits (312 vots a favor i només 10 en contra).

 

 

Malgrat que al principi, la majoria de partits polítics es van mostrar molt favorables a la seva urgent aprovació per a poder garantir una atenció més segura, igualitària i de major qualitat en el conjunt de l'Estat, la Llei es troba paralitzada perquè, setmana rere setmana, es demana a la Mesa del Congrés l'ampliació de termini per a poder presentar esmenes parcials al text normatiu.

PNB, PP i Ciutadans van renunciar fa mesos a bloquejar la Llei sent ara el PSOE el partit que ho està fent de manera incomprensible, mentre que el seu soci de Govern, Unidas Podemos, aposta també des de fa mesos per acabar amb aquest bloqueig si bé la Mesa del Congrés es plega a la voluntat del PSOE i el secunda amb el seu vot favorable a prorrogar el termini de presentació d'esmenes.

“No més demores. Exigim al Congrés que compleixi el seu compromís” és el lema de la concentració de SATSE que pretén ser un crit d'atenció als representants polítics que es van comprometre en el pitjor de la pandèmia a millorar i reforçar el sistema sanitari i que estan demostrant amb fets que ja no els importa res el present i futur de la nostra sanitat i dels seus professionals.

L'aprovació d'aquesta Llei resulta imprescindible per a evitar els riscos, complicacions, efectes adversos, reingressos i, fins i tot, defuncions, que provoca una excessiva assignació de pacients per cada infermera, com continua passant al nostre país, amb ràtios de fins a 25 pacients per cada professional als hospitals, fins a 2.500 persones assignades a una infermera en els centres de salut i fins a 200 persones grans en els centres sociosanitaris, malgrat les alertes de nombrosos estudis científics nacionals i internacionals, assenyala SATSE.

La Llei de Seguretat del Pacient estableix que als hospitals, com a regla general, hi hagi un màxim de sis pacients per cada infermera, podent-se assignar fins a vuit, i en els centres de salut, l'assignació de població per cada infermera o infermer no haurà de superar mai els 1.500 habitants. Quant als centres sociosanitaris, la Llei impulsada per SATSE estipula que ha d'establir-se l'assignació de persones usuàries segons la tipologia del centre i les cures que es requereixin.

Finalment, SATSE destaca el fet que el Congrés, en contra del seu principis fonamentals, està obstaculitzant la “voluntat popular”, ja que aquesta norma va aconseguir el suport de 700.000 ciutadans i professionals sanitaris, així com de nombroses associacions de pacients i usuaris, organitzacions d'infermeres de tot el món i diferents personalitats de la comunicació, la cultura i l'esport del nostre país.