Infermeres, fisioterapeutes i llevadores es troben per debatre sobre el futur del sistema sanitari

16 març 2023

Més de 400 professionals s’han donat al 4rt Congrés d’Investigació SATSE Catalunya al World Trade Center de Barcelona, per compartir coneixements i debatre sobre com ha d’evolucionar la professió per donar resposta als nous reptes de futur

El 4t Congrés d’Investigació SATSE Catalunya “Explorant el futur de la ciència de les cures” al World Trade Center de Barcelona ha reunit a més de 400 professionals, infermeres, llevadores, fisioterapeutes i estudiants d’aquestes disciplines, per una jornada en la que s’han compartit coneixements, debatut propostes i treballar per trobar un consens sobre l’evolució del sistema sanitari. 

A la mesa inaugural  hi ha assistit el Conseller de Salut, Manel Balcells, acompanyat dels màxims responsables del Sindicat a nivell estatal i autonòmic: el president de SATSE, Manolo Cascos i la Secretària Autonòmica, Montse Peña. Ha estat la  responsable de Formació de SATSE Catalunya, Rosa Prat, la encarregada de donar el tret de sortida, destacant en el seu parlament que per a les infermeres, fisioterapeutes i llevadores, “la formació, l’educació de qualitat, la capacitació i l’aprenentatge al llarg de tota la vida són claus”.

Prat ha recordat la importància que aquestes professions tenen per a la salut i benestar de la població i ha reclamat  “infermeres, fisioterapeutes i llevadores necessaris, formats i amb els recursos suficients en tots els racons del mon” per fer que  la cobertura de salut universal sigui “una realitat”. Segons la infermera, així “tindrem un mon més saludable i més sa, però  també més just, més equitatiu, més tolerant i més inclusiu”.

La resaponsable del Congrés  ha posat de relleu que el desenvolupament del potencial de la professió “està lligat a que tinguem coneixement de la última evidència, de les investigacions, dels resultats i a que treballem per generar noves evidències i espais d’aprenentatge que donin suport a aquestes noves investigacions”.  Per això Prat ha assegurat que SATSE Catalunya vol “donar suport en aquesta cultura investigadora i oferir l’oportunitat d’ exposar aquests estudis i crear un espai on compartir i generar nous coneixements”. 

Compromís amb la formació

Amb aquest esperit SATSE Catalunya va adoptar el compromís d’organitzar aquest Congrés d’Investigació de forma biennal, però degut a la pandèmia COVID 19 , va haver d'interrompre la periodicitat. Montse Peña, Secretària General Autonòmica de SATSE Catalunya, ha ressaltat la importància de que, després d’anys molt durs per a la professió “tots estem en el mateix camí, treballant junts per a millorar la qualitat de vida dels nostres pacients i per a fer que la nostra pràctica assistencial sigui cada dia més efectiva i eficient”.  Segons Peña la trobada també és una oportunitat de donar visibilitat i reflexionar sobre “els reptes que trobem en el dia a dia, les necessitats que té el nostre sistema sanitari i què és el que com a professió reclamem”.

Per part seva, el president de SATSE, Manuel Cascos, ha advertit de la greu crisi que pateix la sanitat i de les precàries condicions dels seus professionals de Enfermeria i Fisioteràpia, els quals es troben esgotats i desmotivats i amb nombrosos problemes mentre veuen que les necessitats d'atenció i cures de la societat són cada vegada majors (cronicitat, pluripatologíes, dependència...)

Entre altres reclamacions sobre les quals SATSE porta treballant des de fa temps, Cascos ha citat acabar amb la temporalitat i precarietat laboral, i aconseguir el Grup A, sense subgrups i la jubilació anticipada. Així mateix, va defensar nous espais professionals per a les infermeres (centres educatius, sociosanitaris, atenció pediàtrica i a domicili…) i un major desenvolupament per als fisioterapeutes. Finalment, Cascos va concloure que el nostre sistema sanitari requereix d'un canvi de model perquè se centri en el pacient i no en la malaltia, i en el qual les infermeres i fisioterapeutes resulten fonamentals i imprescindibles.

Galeríes Multimèdia