Els grans beneficis de la sanitat privada exigeixen un increment al salari dels seus treballadors

24 maig 2023
Enfermera agotada

SATSE ressalta que els substanciosos beneficis de la sanitat privada es fonamenten, d'una banda, en l'elevat cost dels seus tractaments, i, per un altre, en les precàries condicions salarials del seu personal, amb l'excepció dels professionals de Medicina que treballen en els seus centres.

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha exigit, després d'analitzar els beneficis que any rere any acumula la sanitat privada al nostre país, que es destinin més recursos econòmics d'aquest benefici empresarial a incrementar substancialment les retribucions dels seus treballadors, la qual cosa ha d'anar lligat, a més, a una jornada laboral similar a l'existent en la sanitat pública, sense oblidar les llicències i permisos que existeixen en aquesta.

SATSE ressalta que els substanciosos beneficis de la sanitat privada es fonamenten, sobretot, en dues qüestions, la primera i, segons ha acreditat la Cambra de Comptes de Madrid, en el fet que un mateix tractament costa fins a 6 vegades més, per exemple, en la Fundació Jiménez Diaz, de gestió privada, que en un hospital públic. Un altre exemple és el cost de la Cirurgia Major Ambulatòria, que s'eleva fins al 309% de cost mitjà, segons informació publicada en els mitjans de comunicació.

La segona qüestió són els precaris salaris que reben els treballadors, a més de les minses plantilles d'infermeres que hi ha en les seves unitats d'hospitalització i en les Unitats de Vigilància intensiva (UCIs), sobretot, assenyalen des del Sindicat.

D'altra banda, l'organització sindical destaca que, segons afirma “Audita Sanitat”, no hi ha evidència de major eficàcia ni eficiència en la sanitat privada respecte de la sanitat pública i assegura que al mateix temps els models col·laboració pública-privada sí que generen sobrecostos.

SATSE recalca també que, per exemple, el Grup Fresenius que controla la sanitat privada al nostre país, a través de QuirónSalud, ja en el 2020 va tenir un ingrés d'explotació de 36.000 milions d'euros i que en el 2021 va incrementar la seva facturació un 3% fins a aconseguir els 37.250 milions d'euros, amb un benefici net abans d'interessos i impostos de 4.200 milions d'euros, i un benefici net final de 1.800 milions d'euros.

Així mateix, QuirónSalud, per exemple, també va posar en funcionament nous hospitals privats a Sevilla centrat en el Matern-Infantil i amb 2.000 metres quadrats de superfície, sense oblidar nous centres sanitaris a Sud-amèrica (Colòmbia). També en la Comunitat de Madrid aquest grup empresarial va incrementar la seva presència amb un nou hospital privat a Torrejón de Ardoz.

Tampoc, afirma SATSE, HM Hospitals té dificultats en la seva evolució empresarial, com ho acredita una facturació en 2021 de 579 milions d'euros, un 23% més que en 2020. Aquest nucli empresarial té presència en les comunitats autònomes de Madrid, Catalunya, Galícia, Castella i Lleó i Castella- La Manxa, apunta.

“Res justifica l'actual precarietat retributiva i laboral que sofreixen majoritàriament els treballadors de la sanitat privada, amb l'excepció del personal mèdic, les condicions laborals del qual són substancialment diferents en positiu i els seus salaris estan molt per sobre de la resta de treballadors, a més de compatibilitzar molts d'ells la seva activitat de la sanitat pública amb la sanitat privada”, conclou.