Desbloquejada la Llei de Seguretat del Pacient en el Congrés dels Diputats

14 març 2023
Nueva concentración de SATSE en el Congreso para exigir la aprobación de la Ley de Seguridad del Paciente

El Sindicat d'Infermeria valora i agraeix que el compromís d'Unides Podem que hagi possibilitat que la Llei de Seguretat del Pacient.

La Mesa del Congrés dels Diputats ha acordat avui que la Llei de Seguretat del Pacient, impulsada pel Sindicat d'Infermeria, SATSE, continuï la seva tramitació parlamentària després de sofrir un bloqueig de més de dos anys en repetir-se totes les setmanes les peticions d'ampliació del termini de presentació d'esmenes parcials. Una estratègia obstruccionista impulsada des de fa més d'un any, i en solitari, pel PSOE.

SATSE subratlla que es tracta d'una “gran notícia” i un “pas “essencial” perquè el nostre país compti finalment amb una Llei que només busca garantir la seguretat assistencial de qualsevol pacient, ja sigui en un hospital, centre de salut o altres centres sanitaris i sociosanitaris, a través de l'establiment en el conjunt de l'Estat d'una assignació màxima de pacients per cada infermera o infermer.

Després de més de dos anys i 83 pròrrogues, el termini de presentació de les esmenes parcials dels diferents partits polítics acaba “per fi” demà, dia 15 de març, assenyala SATSE, que reclama ara que la norma sigui una realitat com més aviat millor. “S'ha perdut molt de temps i urgeix comptar amb aquesta Llei per a poder garantir una millor seguretat assistencial a les més de 47 milions de persones del nostre país”, recalca.

 

El Sindicat d'Infermeria ha tingut coneixement del paper decisiu que ha jugat Unides Podem perquè la Mesa del Congrés possibiliti que la Comissió de Sanitat pugui debatre les esmenes parcials dels diferents grups polítics a la norma. Per això, vol agrair i valorar positivament el compromís d'Unides Podem amb la millora de la sanitat pública i els seus professionals, així com per l'atenció i cures que s'ha de prestar a més de 47 milions de persones.

“Rebem el compromís del portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, del seu portaveu en la Comissió de Sanitat, Rosa Medel, i de la coordinadora del partit en Sanitat, Amparo Botejara, que el seu Grup faria tot el possible per a desbloquejar la Llei de Seguretat del Pacient i així ha estat, per la qual cosa podem constatar que compleixen amb la paraula donada en benefici del conjunt de la societat, del sistema sanitari i dels pacients i les infermeres”, afirmen des de l'organització sindical.

D'igual manera, el Sindicat d'Infermeria subratlla la tenacitat i constància mantinguda en el temps per part del PP i Vox en oposar-se de manera ferma al bloqueig sistemàtic imposat pel PSOE, setmana rere setmana, per a provocar el “segrest” de la Llei.

Sobre aquest tema, SATSE critica que el PSOE, que va defensar amb vehemència la norma en la seva presa en consideració, ha mantingut una estratègia premeditada d'impossibilitar l'avanç de la tramitació parlamentària de la Llei de Seguretat del Pacient, i fins al dia d'avui, i des de fa ja més d'un any, ha presentat contínues peticions de pròrrogues al termini de presentació d'esmenes parcials.

Així mateix, el Sindicat d'Infermeria recorda també que la ministra i secretària de Sanitat i Consum en l'Executiva Federal del PSOE, Carolina Darias, es va comprometre, el 8 de juny de 2022, a canviar aquesta situació i, vuit mesos després, no ha complert la seva paraula. “És una política en la qual la gent no pot confiar, ja que la seva paraula no té cap valor. Ha acreditat de manera fefaent el seu escàs compromís real amb els pacients, la sanitat pública i els professionals”, assevera

D'un altre costat, SATSE incideix en què, després del desbloqueig de la norma, cada vegada està “més a prop” que el nostre país compti, de manera gairebé pionera en el món, amb una Llei que busca evitar riscos, reingressos, complicacions, efectes adversos i, fins i tot, defuncions, als hospitals, centres de salut i altres centres sanitaris i sociosanitaris, com les residències de majors.

En aquest sentit, el Sindicat destaca que són molts els estudis científics nacionals i internacionals que evidencien els riscos que suposa no comptar amb una ràtio adequada d'infermeres, com el que conclou que als hospitals amb una ràtio de 10 pacients per infermera existeix un 37 per cent més de riscos de defuncions. En l'actualitat, als hospitals hi ha fins a 20 i 25 pacients per cada infermera, amb el que, atès aquest estudi, el nostre país està afavorint defuncions evitables en els centres sanitaris.

Finalment, SATSE recorda que aquesta Llei va entrar en el Congrés a la fi de 2019 com una Iniciativa Legislativa Popular després d'aconseguir prop de 700.00 signatures de ciutadans i professionals, a més del suport d'organitzacions, col·lectius socials i associacions d'Espanya i altres països, a més de diferents personalitats. “La voluntat ciutadana era ferma i decidida, però, lamentablement, la d'alguns representants polítics que diuen governar amb i per a la gent no era ni és la mateixa”, conclou.