Un programa d'Educació per a la Salut gestat a Girona, finalista dels premis ED

10 novembre 2017

Els premis “Enfermería en Desarrollo 2017” ja tenen als seus catorze finalistes, entre el que es troba la infermera escolar gironina, Engràcia Soler. En representació de l'organització que lidera, l'Associació Catalana d'Infermeria i Salut Escolar (ACISE), aquesta infermera de Portbou ha estat triada pel seu treball “Programa d'educació i promoció de la salut per a les escoles i instituts”. Segons Soler, el fet d'haver estat designada finalista suposa “el reconeixement a l'existència de la infermeria escolar” com una figura necessària a les escoles i amb competències pròpies.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

L'associació finalista dels premis, ACISE, va realitzar el seu projecte sota la premissa que les infermeres escolars, a més de tenir funcions assistencials, han de formar part de l'equip docent dels col·legis impartint Educació per a la salut. El projecte senta les bases del programa d'aquesta assignatura que abastaria tots els nivells educatius, des de P3 fins a Batxillerat. “Una de les competències que té la infermeria és la d'educar per a la salut i un dels millors llocs per començar és a les escoles” explica la infermera Soler, que veu imprescindible formar als nens en perquè afrontin l'adolescència de forma saludable i preparar als joves per a l'edat adulta.

Deu anys de treball

El projecte d’ACISE ja té una trajectòria de deu anys a les seves esquenes. El primer pas, explica Engràcia, va ser enquestar a professors i AMPAS sobre les seves necessitats educatives. A partir d'aquí, es va elaborar el contingut mínim de l'assignatura que va ser revisat per especialistes universitaris. Una vegada es va arribar a un temari final, aquest va ser retornat a les escoles per conèixer la seva opinió. La infermera explica que “un 98% dels professors i pares consultats van donar una valoració positiva al temari”.

Aquest ha estat el projecte que s'ha presentat i que ha quedat finalista en la categoria “Premio Vivesoy a la promoción del autocuidado i de los hábitos de vida saludables”. A partir d'ara ACISE vol seguir treballant per elaborar llibres que es basin en aquests temaris, a més d'internacionalitzar el projecte aplicant-ho en escoles i instituts d'altres països europeus. Engràcia Soler puntualitza que “l'objectiu és que els professionals infermers estiguin integrats a l'escola” i explica que “les infermeres estan en els col·legis i tenen les seves competències específiques, però encara no s'ha reconegut la infermeria escolar com a especialitat”.

Acte de lliurament

Els guardons estan organitzats per la revista Enfermería en Desarrollo, editada pel Sindicat d'Infermeria, SATSE, en col·laboració amb la Fundació per al Desenvolupament de la Infermeria, FUDEN, amb la finalitat de recolzar a les infermeres i fisioterapeutes que treballen pel desenvolupament de les seves professions i suposen un reconeixement col·lectiu a la seva aportació, animant a tots ells a seguir esforçant-se, dia a dia, per millorar el seu treball.

Els guanyadors de cada categoria es coneixeran en l'acte de lliurament dels premis, dijous 23 de novembre de 2017, en el teatre Fernando de Rojas del Cercle de Belles arts de Madrid, on rebran un guardó commemoratiu. L'objectiu final dels premis és posar cara a tots aquells que sustenten els valors de la infermeria.

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari