“#Stop agressions. Res justifica una agressió”, nova campanya de SATSE

15 març 2018

El Sindicat d'Infermeria, SATSE Catalunya ha presentat una nova campanya d'informació i sensibilització per acabar amb un greu problema que afecta, especialment, als professionals d'Infermeria. Vuit de cada deu infermeres i infermers han patit al llarg de la seva trajectòria professional una agressió física i/o verbal (cops, empentes, amenaces, insults de tot tipus, vexacions…). La presentació ha anat a càrrec del Secretari d’Acció Sindical, David Carbajales i el Delegat de SATSE Vall d’Hebron, Raúl Ceresuela

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

SATSE Catalunya recorda que l'organització sindical porta des de fa anys realitzant successives actuacions informatives i de conscienciació social i professional per reduir tot el possible el nombre d'agressions físiques i/o verbals a les infermeres i infermers. Segons ha dit, cada dia, es produeixen a Espanya entorn de 55 agressions a infermeres i infermers, o el que és el mateix, més de 20.000 a l'any.

Es tracta d'una greu xacra de la qual, en ocasions, es fan ressò els mitjans de comunicació però que en la majoria dels casos roman “invisible” i no implica conseqüències per a l'agressor i segueix sent una “gran assignatura pendent” per al Sistema Nacional de Salut.

La nova campanya de SATSE contempla la distribució de diferent material informatiu en tots els centres sanitaris del país, com a cartells, tríptics i adhesius. També es difondrà a través de vídeos, xarxes socials, mitjans en línia i tascons en ràdio. En concret, seran més de 60.000 cartells, 200.000 tríptics i 300.000 adhesius.

Totes les accions previstes busquen sensibilitzar als ciutadans sobre la necessitat que es mantingui, en tot moment, una relació de respecte i confiança entre professionals, pacients i familiars. Així mateix, es recordarà que els problemes i mancances que poden arribar a sofrir pacients i familiars no són responsabilitat del professional, el qual també els sofreix i fa tot el possible perquè no es vegi afectada la qualitat de l'atenció sanitària.

De manera paral·lela, es reclamarà a les diferents administracions públiques i empreses sanitàries privades que s'engeguin totes les mesures preventives necessàries per evitar en tot el possible les agressions a les infermeres i infermers, i que s'asseguri també que, si es produeix una agressió, seran tesos i recolzats a nivell professional i personal en tot moment.

Sobre aquest tema, SATSE subratlla la necessitat que hi hagi una normativa que reguli les actuacions necessàries, (prevenció, sensibilització, informació, suport…), per protegir a tots els professionals i acabar amb les agressions, unificant les actuacions del conjunt del Sistema Nacional de Salut davant un problema que no només augmenta diàriament en nombre d'agressions sinó en la gravetat de les mateixes.

Entre altres mesures preventives, destaca la importància d'augmentar la formació dels professionals per afrontar situacions conflictives; desenvolupar protocols d'actuació davant agressions que “no es quedin només en paper”, o implantar actuacions dissuasòries, com la instal·lació de timbres en les plantes, així com investigar en cada cas què ha pogut generar que un ciutadà agredeixi a un professional d'infermeria mentre l’atén i el cuida.

Finalment, la campanya de SATSE animarà als professionals d'Infermeria a que facin visible aquest greu problema i denunciïn qualsevol agressió física o verbal soferta. S'insistirà en el missatge de “tolerància zero sempre i davant qualsevol agressió” perquè els professionals no assumeixin les agressions com a inherents al seu treball i, molt menys, es resignin i les deixin passar.

La situació a Catalunya

Com passa arreu d’Espanya, no hi ha dades globals i oficials a Catalunya, però sí que el Sindicat d’Infermeria ha anat recopilant dades de diferents Unitats Bàsiques de Prevenció (UBP), que és el departament dels centres sanitaris que rep aquest tipus de denúncies.

Tot i així des del Sindicat s’argumenta que “en números absoluts aquestes dades no reflecteixen la realitat” ja que la gran majoria de casos no es denuncien. Segons el Ministeri de Sanitat, només es notifiquen l’11% de les agressions.

Seguint les dades podem veure que una de cada tres agressions a personal sanitari és física. D’altra banda constatem que gairebé la meitat de les agressions es dirigeixen a infermeres (el 48%) i que la majoria tenen lloc un cop el malalt està a planta (el 69%).

Galeríes Multimèdia

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari