SATSE: “Un fisioterapeuta per 10.000 persones en la sanitat pública, lamentable realitat a Espanya”

08 agost 2018

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha denunciat que la “gran assignatura pendent” del sistema sanitari públic espanyol és comptar amb el nombre adequat de fisioterapeutes per donar resposta a les necessitats dels ciutadans. En l'actualitat, a Espanya hi ha només un fisioterapeuta per atendre a 10.000 persones en la sanitat pública, una xifra “absolutament irrisòria”, segons SATSE.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

SATSE recalca el greu dèficit de professionals de Fisioteràpia en la sanitat pública espanyola, apuntant que la ràtio per cada mil habitants és de 0,1 fisioterapeutes per 1.000, o el que és el mateix, un professional per 10.000 ciutadans. Aquesta xifra està “molt lluny” de la ràtio recomanada per l'Organització Mundial de la Salut, que és d'un fisioterapeuta per cada 1.000 persones.

El Sindicat critica que, davant aquesta gran escassetat de professionals, els diferents serveis autonòmics de salut continuen publicant ofertes d'ocupació amb un nombre de places totalment insuficient. “10, 30, 50 places… si seguim oferint tan pocs llocs de treball, les llargues llistes d'espera que sofreixen els ciutadans que requereixen de l'atenció dels fisioterapeutes no acabaran mai”, apunta el Sindicat.

Davant aquesta realitat, els fisioterapeutes es veuen obligats, ho vulguin o no, a treballar en el sector privat, on les condicions laborals disten molt de ser les que els correspondrien per la seva labor, qualificació i competències. Sobre aquest tema, SATSE recorda que se segueixen produint casos de professionals contractats en el sector privat com a “falsos autònoms”, és a dir, com si fossin treballadors per compte propi quan en realitat estan vinculats a una empresa, la qual cosa comporta una significativa pèrdua de drets laborals.

D’una altra banda, des de l'organització sindical es defensa la necessitat de canviar a nivell organitzatiu i assistencial l'actual model d'atenció sanitària en el nostre Sistema Nacional de Salut perquè els fisioterapeutes puguin exercir totes les seves competències, com aquelles relacionades amb la prevenció, assessorament i educació. Cosa que, en aquests moments, no els és possible.

En aquest sentit, SATSE recorda que els fisioterapeutes no només es dediquen a la prevenció i el tractament de lesions físiques o a la teràpia de problemes respiratoris, cardiovasculars i neurològics, sinó que també informen i assessoren sobre les activitats i exercicis més recomanables per a cada persona depenent de la seva edat i condició física. 

Especial rellevància té la labor del fisioterapeuta en l'atenció a les persones depenents o crònics, afirma el Sindicat, apuntant que la fisioteràpia desenvolupa tècniques i models d'atenció basats a promoure l’autocura del pacient.

Sobre aquest tema, des de l'organització sindical es recorda que l'atenció a la cronicitat i dependència és un dels principals reptes de futur del nostre país, donat l'augment progressiu de casos que s'estan produint, i, per això, insisteix en la importància de comptar amb més fisioterapeutes que puguin donar satisfactòria resposta al mateix dins del Sistema Nacional de Salut.

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari