SATSE reclama al Govern que la síndrome del treballador “cremat” sigui malaltia professional

30 maig 2019
Burnout, enfermedad profesional

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha reclamat al Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social i al Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social que s'inclogui la síndrome del treballador cremat (burnout) en el llistat de malalties professionals que contempla la Seguretat Social, després de saber que aquesta figurarà en la propera Classificació Internacional de Malalties (CIE-11) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). 

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

En concret, SATSE reclama al Ministeri de Treball que es modifiqui el quadre de malalties professionals en el sistema de la Seguretat Social, que estableix el Reial decret 1299/2006, de 10 de novembre incloent el “burnout” com a malaltia professional. Per fer-ho es requereix un informe previ per part del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

Infermeres catalanes exposades al “burnout”

SATSE Catalunya, ha posat l'accent en que aquesta malaltia afecta la salut i qualitat de vida dels professionals afectats i a les persones del seu entorn més pròxim, pel que les administracions públiques han de prendre cartes en l'assumpte.

Diversos estudis i anàlisis ofereixen dades cada vegada més preocupants. Per exemple, l'estudi “Percepció d'estrès en els professionals d'Infermeria a Espanya en 2017”, mostra que vuit de cada deu infermeres catalanes (83%) se senten estressades, cinc de cada deu (52%), “cremades” i vuit de cada deu (77%) sofreix esgotament emocional. Així mateix, molts professionals catalans manifesten malalties i símptomes físics, per exemple, la totalitat dels enquestats sofreix tensió muscular; un 95%, nerviosisme, temor o angoixa; un 50% sofreix problemes sexuals, i un 99% té trastorns del somni.

Les causes de la malaltia

Infermeria manté al llarg de la seva trajectòria professional un contacte permanent i diari amb el sofriment, la malaltia i la mort. Molts desenvolupen la seva labor realitzant torns rotatoris, que inclouen el treball nocturn, per a poder garantir l'atenció sanitària les 24 hores al dia, els 365 dies de l'any.

Aquestes característiques del treball infermer afecten la salut del treballador, però, el gran causant del “burnout” és l'excessiva sobrecàrrega laboral que sofreixen les infermeres a Catalunya, amb uns ràtios infermera/pacient molt per sota dels recomanables. SATSE Catalunya recorda que “el fet que percentatges tan alts de professionals manifestin símptomes d'aquest tipus, necessàriament redunda en la qualitat assistencial que es pot donar en els nostres centres”.

Per això, l'organització sindical està recaptant en tot l'Estat les 500.000 signatures necessàries per a presentar en els pròxims mesos en el Congrés dels Diputats una Llei de Seguretat del Pacient, a través d'una iniciativa Legislativa Popular, que garanteixi un màxim de pacients per cada infermera.

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari