SATSE: “Espanya necessita 5.000 llevadores més per a cuidar a la dona com es mereix”

03 maig 2019

El Sindicat d'Infermeria, SATSE , ha denunciat, amb motiu del Dia Internacional de la Llevadora, que el nostre sistema sanitari continua obtenint un “rotund suspens” a l'hora de donar resposta a totes les necessitats de les dones pel que fa a la seva salut sexual, reproductiva i maternal, en comptar només amb 0,18 professionals per 1.000 habitants.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

Amb el lema “Cuidant de la Dona”, SATSE commemora, un any més, el Dia Internacional de la Llevadora, que se celebrarà el pròxim 5 de maig, posant en valor la destacable labor que realitzen aquests professionals a l'hora de proporcionar una atenció integral a la salut sexual, reproductiva i maternal de la dona al llarg de tota la seva vida, garantint així la seguretat i qualitat en l'assistència sanitària que reben.

El Sindicat d'Infermeria vol aprofitar aquesta commemoració a nivell mundial per a posar el focus d'atenció en la necessitat que el nostre país compti amb el número de professionals suficient per a donar resposta a totes les necessitats de la dona en les diferents etapes de la seva vida, així com del nounat i la seva parella.

En l'actualitat, Espanya compta amb un nombre clarament insuficient d'especialistes en Infermeria Obstètric-Ginecològica. Segons l'estudi 'Anàlisi de la situació dels infermers, infermeres, llevadores i fisioterapeutes en els centres sanitaris del país', hi ha 8.531 llevadores, la qual cosa suposa una ràtio de 0,18 professionals per 1.000 habitants, és a dir, un professional per 10.000 habitants.

Davant aquesta lamentable realitat, SATSE considera necessari incorporar, almenys, a 5.000 llevadores al Sistema Nacional de Salut i així li ho traslladarà a la persona que assumeixi la responsabilitat del Ministeri de Sanitat, una vegada sigui nomenada, així com als futurs consellers i conselleres de Salut de les diferents comunitats autònomes, després de les eleccions del pròxim 26 de maig.

Aquest mateix estudi, realitzat per un grup d'experts, assenyala que un 91 per cent són dones i un 9 per cent són homes. Per rangs d'edat, un 48 per cent té entre 36 i 50 anys; un 34 per cent, entre 51 a 65, i un 18 per cent, entre 20 a 35 anys.

Cuidant de la dona

Amb motiu del Dia Internacional de la Llevadora, SATSE vol recalcar que aquests professionals proporcionen una atenció integral a la salut sexual, reproductiva i maternal de la dona, i, a més d'assistir l'embaràs i posterior part, atenen les seves necessitats en la fase de puerperi normal després del naixement, així com les del nounat sa fins que gairebé compleix un mes de vida (control de metabolopatia…) “Les llevadores fan molt més que atendre parts”, reiteren des de SATSE.

Sobre aquest tema, el Sindicat apunta que, en l'adolescència de qualsevol dona, les llevadoress realitzen activitats educatives i informatives en matèria de salut sexual i reproductiva, mètodes anticonceptius, hàbits de vida saludables o prevenció del càncer de coll d'úter, mentre què en l'embaràs, part i puerperi, assessoren i eduquen per a la salut a l'embarassada i la seva parella en aspectes com l'alimentació, exercicis, higiene, sexualitat o depressió post part, entre altres.

En una etapa adulta, aquests professionals desenvolupen activitats educatives en matèria de salut sexual i reproductiva i treballen en la detecció precoç de diferents càncers, com el de coll uterí, mama o genital, així com en l'atenció en el climateri o la prevenció de les alteracions de sòl pelvià, incontinència urinària, etc.

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari