SATSE Catalunya assegura: “Ha estat un any de manteniment, sense grans polítiques en l’àmbit sanitari”

04 juny 2019

Avui el President Quim Torra valora l’any que ha estat al capdavant de la Generalitat. El Sindicat d’Infermeria de Catalunya ha volgut opinar sobre l’evolució de l’àmbit de la salut en els darrers dotze mesos, assegurant que han estat “de manteniment” i “sense grans  polítiques sanitàries”, tot i que ha reconegut una certa ampliació de les plantilles. No obstant, una de les mesures més urgents cara al futur segueix sent, segons SATSE, millorar les ràtios d’infermeria que encara son “paupèrrimes” i recuperar les retribucions retallades durant els anys de les administracions anteriors.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

El Sindicat  calcula que des de les retallades del 2012 s’han perdut més de 1500 professionals, dels quals fins ara només s’han recuperat 300. “Aquest petitíssim augment era imprescindible perquè les plantilles no podien ser més curtes. Sense introduir professionals, el sistema hauria caigut” asseguren des de SATSE.

El Sindicat d’Infermeria explica que les ràtios amb les que es treballa a Catalunya estan per sota de les recomanables. En la sanitat catalana el número d’infermeres per 1000 habitants no arriba al 5, mentre que la mitja europea és de 8 professionals pel mateix nombre d’usuaris. “Treballar amb aquesta càrrega assistencial redunda en la qualitat que donem i posa en perill la seguretat del pacient” expliquen des de SATSE.

 Catalunya: un destí laboral atractiu?

Segons SATSE, un dels problemes que es troben els centres sanitaris és la manca d’infermeres perquè la professió no és “atractiva”. El Sindicat afirma que “cal millorar les condicions per a que les noves generacions vulguin estudiar la carrera”. Durant alguns anys Catalunya s’ha estat nodrint d’infermeres d’altres comunitats autònomes però ara els Governs autonòmics “s’han posat les piles, millorant condicions, i la gent prefereix quedar-se al seu lloc d’origen perquè venir a treballar a Catalunya ja no és atraient”.

 

La cimera professional

Un dels punts àlgids de l’any havien de ser les reunions la Cimera de les Professions Sanitàries on s’havia de buscar i posar en marxa solucions pels problemes del nostre sistema sanitari.  Entre els compromisos establerts es trobava l’elaboració d’un estudi sobre necessitats d’infermeria que a hores d’ara encara està per presentar. Un altre dels punts fixats va ser la millora dels CUAP que, segons el Sindicat “s’ha fet però és insuficient, ja que no només s’han d’ampliar els que existeixen, sinó crear-hi de nous”. SATSE explica que l’atenció primària urgent és “una manera de ser més eficient, descongestionar les urgències hospitalàries i donar una millor atenció, més ràpida i propera”. 

Des del Sindicat també s’ha reconegut que s’està treballant un altre dels objectius fixats, que ha estat la millora de la infraestructura dels centres de primària. “Sí que s’ha començat a destinar recursos al mobiliari i l’aparatatge, que en alguns CAPS és lamentable” explica SATSE. 

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari