Les infermeres del SISCAT reivindiquen el temps de feina no assistencial com a part de la seva jornada

05 juny 2019

El Sindicat d’Infermeria de Catalunya ha denunciat avui que les patronals del SISCAT estan implantant un greuge comparatiu entre els seus professionals sanitaris. Mentre que al col·lectiu mèdic se’ls hi ha reconegut a través d’un pacte extraconventual l’activitat no assistencial com a part de la seva jornada a les infermeres se’ls hi està negant. “Ens referim a activitats formatives o d’equip que són intrínseques a la nostra feina, on la coordinació dels professionals i  l’actualització en coneixements i tècniques és imprescindible” explica la Responsable de SATSE al SISCAT, Xesca Martín.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

Com a exemple “indignant”d’activitat formativa no recoguda, Martín destaca el cas de les sessions clíniques (reunions de grup on s’exposa un cas concret i s’avalua la solució), “En el cas de les sessions clíniques mèdiques s’adapta l’horari de les visites o quiròfans per a que tots els metges hi puguin assistir dins de la seva jornada. En canvi, les d’infermeria han de fer-se fora del torn de treball” explica Martín. Això no només implica que la professional es veu obligada a invertir el seu propi temps, sinó que “sempre hi ha un torn que  perd aquesta sessió” assegura la delegada.

Pacte de greuje comparatiu

“Fins ara aquesta diferència entre col·lectius es feia de forma tàcita, però ara la Patronal l’ha posada en negre sobre blanc, signant un acord fora del Conveni amb els metges” expliquen les infermeres.  El text assegura que un 15% de la jornada dels metges al SISCAT pot dedicar-se a tasques no assistencials, reconeixent que aquesta activitat forma part de la feina d’un professional. “Si coordinar-se, formar-se, investigar i mantenir-se al dia forma part de la tasca d’un metge, perquè se li nega als altres professionals?” reclamen a SATSE.   

El Sindicat explica que les activitats formatives i d’equip a les que es refereix no es poden considerar “opcionals” o “voluntàries” per a infermeria, ja que en l’àmbit sanitari l’actualització i coordinació són necessàries. “No es pot fer treball assistencial sense estar al dia” explica Xesca Martín, “la nostra feina evoluciona, el que implica una constant actualització dels coneixements de la professió infermera, sense la que no podríem garantir la qualitat de les cures d’infermeria”. A més, les gerències inclouen com a requisit per a obtenir els objectius (DPO) o la carrera professional un cert número d’aquestes activitats, el que fa impossible arribar a tenir un salari digne si no es realitzen.

Investigació infermera

“Més enllà d’això ens trobem amb la investigació infermera, una competència que sembla que encara no s’ha assumit per gran part de les patronals” explica Martín. Mentre que es facilita i es promou que el sector mèdic realitzi investigacions dins del centre, a infermeria “encara se’ls hi està limitant, en temps, recursos i reconeixement” explica la delegada.

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari