La mediació del Conveni XHUP fa recaure les retallades sobre el col•lectiu infermer

12 juny 2013

El Sindicat SATSE ha acusat avui a les formacions que van assumir aquest matí el document de mediació amb la Patronal sobre el Conveni per a la Xarxa d’Hospitals d’Utilització Pública (XHUP) de “convertir en paper mullat la lluita per mantenir unes condicions laborals adequades en el sector”.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

El text encara s'ha de ratificar i els sindicats que veuen aquesta proposta com una possible sortida s'han compromès a consultar amb els treballadors.
SATSE explica que “s'ha arribat a una proposta que neix de la por a perdre la ultractivitat del conveni i a l'atomització del sector” però que implica “una pèrdua de condicions laborals que no es podran recuperar mai”.

Incidència sobre la infermeria

SATSE també assegura que s'ha proposat un text que “fa recaure moltes de les pèrdues sobre el personal sanitari, que és el pilar bàsic de qualsevol centre de salut”. Mentre que el personal no assistencial manté prorrogada la regulació sobre la jornada de treball de l'anterior conveni, el personal sanitari haurà de remetre's a l'Estatut Marc, afectant temes com el règim de descansos o la flexibilitat que es remetria a l'Estatut dels Treballadors (ET). Segons SATSE, la Patronal “no ha cedit en absolut i pretén una precarització total del nostre treball, reduint descansos i obligant-nos a jornades encara més elàstiques”.

Pel que fa al tema econòmic, la proposta suposa acceptar la reducció del 5% en tots els centres concertats, independentment que siguin entitats de dret públic o no. El Sindicat d'Infermeria SATSE assegura que “consolidar la rebaixa per a tots els centres és un absurd, quan el tema està en els tribunals i s'està esperant una resposta”.
Una altra de les qüestions que afecta especialment a la infermeria és el condicionament del cobrament del complement  de Direcció per Objectius (DPO) a la viabilitat econòmica del centre. Segons SATSE “això significa que ningú cobrarà lesDPO’s, ja que la pràctica totalitat de centres sanitaris acusen dèficit en l'actualitat”. Això té especial incidència entre els professionals infermers, ja que aquest complement suposa un percentatge amplíssim de la seva percepció salarial.

Altres pérdues
A més, la infermeria es veurà especialment perjudicada per la congelació de la Carrera Professional (CP), complement que reconeix la formació i experiència del professional. Els centres, seguiran reconeixent els nivells de carrera però no els remuneraran. SATSE explica que “d'aquesta forma ens trobarem amb infermeres que tindran el mateix grau d'experiència i formació però cobraran sous diferents”. Per a la infermeria aquest complement suposa una compensació per la costosa formació continuada que el col·lectiu realitza fora de la seva jornada laboral i que s'autofinança. SATSE recorda que “la professió necessita una constant actualització per a realitzar el seu treball, formació que de cap manera estan assumint les empreses”.  

Adjuntem SATSE Informa que podeu descarregar

A destacar

  • SATSE informa - mediació Conveni XHUP

    12 juny 2013 - 145,54 kB Descargar

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari