La infermeria i la fisioteràpia, a l'avantguarda dels canvis en l'assistència sanitària
La setmana passada a l'Auditori AXA va tenir lloc la segona edició del Congrés Nacional de SATSE Catalunya “El canvi de paradigma: un nou repte”. Aquesta vegada l'encarregat de donar el tret de sortida ha estat el Director del Servei de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Davide Malmusi, al costat del President de SATSE Victor Aznar, la Secretària Autonòmica de SATSE Catalunya, Montse Peña i la Directora de la Fundació per al Desenvolupament de la Infermeria (FUDEN), Amelia Amezcua.
Els tallers se centraren en tres aspectes: el primer l'apoderament del pacient, en el qual Miguel Ángel Robles, infermer del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, va explicar la seva experiència amb una plataforma d'interacció pacient/sanitari. El segon aspecte va ser la visió holística del pacient i es va comptar amb un taller a càrrec de Julio López, Responsable de formació i ocupació de AFANIAS i Coordinador de l'Expert en Atenció a pacients amb discapacitat intel·lectual de FUDEN – UCAV. En aquest taller López va explicar el canvi d'enfocament en l'atenció a persones amb discapacitat i com el nou model social implica donar-los una atenció amb múltiples facetes. El tercer eix del congrés van ser les noves tecnologies quevan ser presents en el taller que va oferir Anna Sort, infermera experta en gamificació i CEO de PlayBenefit, i Adrià Sarria, infermer coordinador nTIC del Col·legi d'Infermeria de València. Durant la primera part, es varen explicar les bases de la gamificació en salut i com utilitzar els videojocs per millorar la salut del pacient. En la segona es varen explicar les diferents possibilitats que les aplicacions mòbils aporten a infermeria.
Infermeria i fisioteràpia per la innovació
El model de cures està canviant i infermeres, llevadores i fisioterapeutes són els motors de creació d'aquest nou paradigma. La medicina tradicional sempre ha tendit a ser unidireccional, un sistema en el qual el malalt és passiu i el professional és qui decideix en tot moment el curs que han de prendre els tractaments i les cures. Però avui dia, els cuidats se centren en el pacient, fent-ho partícip del procés assistencial, prenent decisions conjuntes i donant-li les eines perquè es responsabilitzi del seu benestar: tant des del punt de vista de la prevenció com de la millora. Les infermeres, les matrones i els fisioterapeutes són capdavanters en aquest canvi, especialment des de les consultes d'infermeria, les consultes de seguiment de patologies, les infermeres gestores de casos, els tallers de lactància, la prevenció en fisioteràpia o els qui es dediquen a la promoció de la salut.
Les infermeres, les matrones i els fisioterapeutes també són pioners en el canvi d'enfocament, deixant enrere al pacient vist exclusivament com a “malalt” i adoptant una mirada holística que relaciona la part física de la persona amb el seu aspecte emocional, social i cultural. Aquests professionals sempre han estat un exemple d’“atenció a la diversitat”, ja que el seu estret contacte amb el pacient fa que desenvolupin la capacitat per tractar a cada persona d'una manera diferent, per aconseguir uns mateixos objectius de salut. Així, són les infermeres, les llevadores i els fisioterapeutes els qui estan irradiant aquest canvi cap a la resta d'estaments de l'atenció sanitària.
Finalment, la introducció de les noves tecnologies en la nostra vida implica l'ampliació de recursos per poder dur a terme els dos objectius anteriors: l'apoderament del pacient i la visió holística. Les TIC ens donen infinitat d'eines per interactuar amb els pacients, registrar dades, monitoritzar, compartir i poder prendre decisions de salut conjuntes basant-nos en el seguiment objectiu de certs paràmetres. D'altra banda, les TIC obren la possibilitat de potenciar l’autocura, de motivar a la persona a canviar d’hàbits i influir en el seu estat de salut. Des de plataformes per interactuar amb el pacient fins a aplicacions per a mòbils, les infermeres, les llevadores i els fisioterapeutes estan inventant i utilitzant infinitat de nous projectes que tenen impacte en la salut de les persones.
Durant els dies 29 i 30 de març, vam poder veure a l'Auditori AXA propostes innovadores i treballs que les infermeres, llevadores i fisioterapeutes de tota Espanya han ideat i que estan començant a aplicar.
Afegeix els teus comentaris
Has d'estar identificat per pujar comentaris
Comentaris (0)
No hi ha cap comentari