La infermeria, clau per a l'adherència al tractament en malalties cròniques

03 desembre 2018

Sota el títol “V Jornada d'Esclerosi Múltiple: Infermeria i esclerosi múltiple”, la cinquena edició d'aquesta trobada, coordinada per la Unitat d'Esclerosi Múltiple de l'Hospital del Mar, ha comptat una vegada més amb la col·laboració de SATSE Catalunya. L'esdeveniment va reunir a l'hospital barceloní a infermeres (generalistes i especialistes) que van abordar les novetats terapèutiques i van reflexionar sobre el rol diferenciador d'infermeria en l'equip multidisciplinari que atén el pacient amb aquesta patologia. Durant l'obertura de la sessió, el President de l'associació espanyola d'infermeria neurològica (SEDENE), David Iglesias, va afirmar que “la infermeria té una labor principal en aquest tipus de malalties”.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

Entre altres responsabilitats d'infermeria, Iglesias va destacar el control de l'adherència terapèutica i el seguiment de com el tractament afecta al pacient, ja que la malaltia està cada vegada més cronificada i exigeix un abordatge “des d'un punt de vista molt global”. El president de SEDENE explica que la infermera ha d’ “estar al costat del pacient per a anar avançant-nos al que succeirà i poder estar informant, educant i col·laborant amb el pacient”. Això és clau per a aconseguir una bona adherència al tractament, com ho és incloure i informar la persona que està al costat del malalt, que haurà d'adoptar un nou rol de cuidador.

Infermeria i esclerosi

Iglesias també va destacar experiències com la de l'Hospital del Mar, que compta amb una Unitat d'Esclerosi Múltiple, formada per metges i infermeres expertes en esclerosi múltiple. “La infermera en aquest cas es dedica gairebé per complet en aquesta malaltia, fent un seguiment exhaustiu” explica. La professional porta amb si un telèfon mòbil al qual poden trucar els seus pacients, quan es troben amb algun problema, la qual cosa evita en molts casos que hagin d'acudir a urgències. “El que volem és que els pacients no hagin d'anar a Urgències, sinó que acudeixin a aquest servei ja que sabem que el seu problema es pot abordar amb més eficàcia en la consulta” explica Iglesias.

Les jornades sobre infermeria i esclerosi múltiple a l'Hospital del Mar de Barcelona, s'han convertit en una cita ineludible per a qualsevol professional que treballi amb pacients que sofreixen aquesta patologia. “Excepte un parell d'anys d'aturada per la crisi, hem aconseguit dur a terme aquesta cita de forma anual” explica la delegada de SATSE Catalunya a l'Hospital del Mar, Prisca Gilabert, que afegeix que esperen “continuar amb la iniciativa en següents edicions”.

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari