“Abraça'm” un programa formatiu que podria evitar morts per ennuegament, finalista dels premis ED

15 novembre 2018

Un grup de professionals sanitaris del Centre d'Alta Resolució de Salou de l'Institut Català de la Salut han resultat finalistes dels Premis Infermeria en Desenvolupament 2018 en la categoria de “Innovació infermera” amb la candidatura “Abraça'm: programa formatiu dirigit als professionals de la restauració davant una situació de ennuegament”. Liderades per l'infermer Germán López Cortacans, han dissenyat un programa pioner que forma als professionals de la restauració perquè sàpiguen realitzar la maniobra de Heimlich, un senzill procediment que permet desobstruir les vies respiratòries en cas de ennuegament.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

Els ennuegaments amb aliments són la tercera causa de mort per accident ja que, quan produeixen una obstrucció completa de la via aèria, si no es resolen ràpidament, poden evolucionar en parada cardiorrespiratòria i mort. “La idea del programa va sorgir en llegir una notícia sobre un home que havia mort en ennuegar-se durant un sopar en un restaurant. Ens preguntem que hauria passat si algun dels cambrers hagués sabut realitzar la maniobra de Heimlich? probablement gràcies el cambrer li hagués salvat la vida, ja que aquesta maniobra salva milers de vida cada any a tot el món”, explica López Cortacans. 

En ser Salou un municipi turístic els professionals van buscar la col·laboració del Departament de Salut i del Departament d'empresa i Turisme de Tarragona, així com de l'Ajuntament de Salou i l'associació hotelera Salou-Cambrils-La Pineda. “Hem posat d'acord a agents que mai s'havien assegut a la taula a parlar de salut” explica l'infermer. Sorgint així el disseny d'una activitat formativa teòric-pràctica, en la qual els participants aprenen primers auxilis i després els posen en pràctica amb un ninot d'entrenament. Fins al moment, 129 professionals de l'hostaleria han rebut una formació en RCP i en la maniobra de Heimlich amb resultats positius. Actualment, en conjunt amb la Unitat de Qualitat i Seguretat dels pacients de la Gerència Camp de Tarragona del Institut Català de la Salut, s'està elaborant un manual de qualitat per a la certificació dels establiments que participin en les formacions que serà presentat pròximament a l'Agència Catalana de Turisme.

“El projecte té dos avantatges, una és que ho pot liderar una infermera en qualsevol municipi i aplicar-ho en altres àmbits, com per exemple menjadors infantils. El segon avantatge és que és un projecte cost-efectiu, amb un mínim d'inversió el benefici és màxim: passem d'una situació de mort, a una situació de vida” explica l'infermer.

Els premis ED

Aquest projecte és un dels finalistes dels premis Infermeria en Desenvolupament, als quals aquest any s'han presentat 244 candidatures d'infermeres i fisioterapeutes, tant assistencials com a docents, investigadores i gestores, estudiants, unitats d'infermeria, associacions professionals i de pacients de tota Espanya i d'altres països com Mèxic

Els guanyadors de cada categoria es coneixeran en l'acte de lliurament dels premis, dijous que ve, 29 de novembre de 2018, als Cinemes Capitol Gran Via de Madrid. L'objectiu final dels premis és posar cara a tots aquells que sustenten els valors de la infermeria. Per a això, compten amb una web pròpia, https://premios.enfermeriaendesarrollo.es.

 

La revista  Infermeria en Desenvolupament

Posar en valor a la Infermeria així com tot allò que realitzen les infermeres, matrones i fisioterapeutes i que prestigia a la professió és el principal objectiu de la revista Infermeria en Desenvolupament, editada per la Fundació per al Desenvolupament de la Infermeria i el Sindicat d'Infermeria, SATSE. Es tracta d'una publicació de periodicitat trimestral, creada al maig de 2013, que recull les experiències singulars de persones i institucions vinculades amb les cures de salut. Tots els seus continguts es poden consultar en la següent web: www.enfermeriaendesarrollo.es

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari