“#Stop agressions. Res justifica una agressió”, nova campanya de SATSE

01 març 2018
¡Stop Agresiones! Nada justifica una agresión

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha llançat una nova campanya d'informació i sensibilització per acabar amb un greu problema que afecta, especialment, als professionals d'Infermeria. Vuit de cada deu infermeres i infermers han sofert al llarg de la seva trajectòria professional una agressió física i/o verbal (cops, empentes, amenaces, insults de tot tipus, vexacions…).

En la presentació de la campanya, la secretària general tècnica de SATSE, María José García, ha recordat que l'organització sindical porta des de fa anys realitzant successives actuacions informatives i de conscienciació social i professional per reduir tot el possible el nombre d'agressions físiques i/o verbals a les infermeres. Segons va dir, cada dia, es produeixen a Espanya entorn de 55 agressions a infermeres i infermers, o el que és el mateix, més de 20.000 a l'any.

Es tracta d'una greu xacra de la qual, en ocasions, es fan ressò els mitjans de comunicació però que en la majoria dels casos roman “invisible” i no implica conseqüències per a l'agressor, va assenyalar la secretària general tècnica de SATSE, apuntant que segueix sent una “gran assignatura pendent” per al Sistema Nacional de Salut.

La nova campanya de SATSE contempla la distribució de diferent material informatiu a tots els centres sanitaris del país, com a cartells, tríptics i adhesius. També es difondrà a través de vídeos, xarxes socials, mitjans en línia i falques en ràdio. En concret, seran més de 60.000 cartells, 200.000 tríptics i 300.000 adhesius.

Totes les accions previstes busquen sensibilitzar als ciutadans sobre la necessitat que es mantingui, en tot moment, una relació de respecte i confiança entre professionals, pacients i familiars. Així mateix, es recordarà que els problemes i mancances que poden arribar a sofrir pacients i familiars no són responsabilitat del professional, el qual també les sofreix i fa tot el possible perquè no es vegi afectada la qualitat de l'atenció sanitària.

De manera paral·lela, es reclamarà a les diferents administracions públiques i empreses sanitàries privades que s'engeguin totes les mesures preventives necessàries per evitar en tot el possible les agressions a la infermeria, i que s'asseguri també que, si es produeix una agressió, són atesos i se’ls hi dona suport a nivell professional i personal.

Sobre aquest tema, García va subratllar la necessitat que hi hagi una normativa que reguli a nivell estatal les actuacions necessàries, (prevenció, sensibilització, informació, suport…), per protegir a tots els professionals i acabar amb les agressions, unificant les actuacions del conjunt del Sistema Nacional de Salut davant un problema que no només augmenta diàriament en nombre d'agressions sinó en la gravetat de les mateixes.

Entre altres mesures preventives, va destacar la importància d'augmentar la formació dels professionals per afrontar situacions conflictives; desenvolupar protocols d'actuació davant agressions que “no es quedin en el paper”, o implantar actuacions per dissuadir, com la instal·lació de timbres en les plantes, així com investigar en cada cas què ha pogut generar que un ciutadà agredeixi a un professional d'infermeria mentre l’atén i el cuida.

Finalment, la campanya de SATSE animarà als professionals d'Infermeria a que facin visible aquest greu problema i denunciïn qualsevol agressió física o verbal soferta. S'insistirà en el missatge de “tolerància zero sempre i davant de qualsevol agressió” perquè els professionals no assumeixin les agressions com a inherents al seu treball i, molt menys, es resignin i les deixin passar.