SATSE rebutja que els ciutadans hagin de tornar a pagar per la Sanitat que reben

15 març 2012

El Sindicat d'Infermeria ha rebutjat avui la fórmula del copagament en l'àmbit sanitari, recordant que els usuaris del Sistema Nacional de Salut ja paguen pels serveis que reben a través dels seus impostos, i que existeixen diferents alternatives que millorarien la situació de la nostra Sanitat sense haver de recórrer a cobrar més diners als ciutadans.
 

Després del vistiplau del Parlament de Catalunya, a la intenció de la Generalitat de cobrar a partir del mes de juny un euro per cada recepta mèdica, el Sindicat d'Infermeria ha reiterat la seva disconformitat amb una actuació que entén que no és la solució per resoldre el problema de finançament del Sistema Nacional de Salut.
 
 La secretària general de SATSE Catalunya, Montserrat Peña, ha assenyalat que, mentre la Sanitat pública es finança per impostos en funció de la renda de cada persona i és accessible a tots per igual, el copagament o "repagament" pretén fer-ho a través dels propis malalts, pagant cada un el que consumeix. Una cosa que pot provocar que el que no pugui afrontar aquesta despesa no utilitzi els serveis sanitaris que requereixi o trigui a fer-ho.
 
 Així, el copagament comporta que les persones de renda mitjana i baixa no puguin acudir a la sanitat en condicions d'igualtat com succeeix en l'actualitat, o que si ho fan, és tard. Aleshores, el seu problema s'ha agreujat, amb la consegüent repercussió negativa en la seva salut i amb majors despeses per al sistema sanitari per les complicacions que es puguin originar i per requerir un tractament més llarg, més medicaments o més tècniques.

En aquest sentit, Peña ha apuntat que "els que més necessiten anar al metge o a l'hospital són la gent gran, les persones amb discapacitat o amb malalties cròniques. Exigir a aquestes persones un pagament per la utilització de serveis o per ser ateses és penalitzar als més febles, cosa totalment injusta ". Per tant, ha afegit que el copagament no és útil, tot indicant que no disminueix la despesa, castiga la persona malalta, i, a més, portarà desigualtats socials.

A més, ha manifestat, “el copagament pressuposa que si el pacient no paga, abusará, però la major part de les persones no van a l'hospital o al seu centre de salut per caprici. Ningú tria la gravetat de la seva malaltia, i normalment, hi ha un diagnòstic i un tractament prescrit pels professionals”.

Altres factors

El Sindicat d'Infermeria considera que per a seguir mantenint una sanitat pública de qualitat, com la que s'ha aconseguit a Catalunya gràcies, entre altres factors, al treball i dedicació dels professionals d'Infermeria, existeixen altres actuacions, com millorar l'eficiència en l'ús dels serveis a través de l'educació sanitària, la formació continuada dels professionals i unes condicions adequades de treball.
També es podrien millorar els sistemes d'avaluació dels resultats i la revisió de les indicacions en funció d'aquesta avaluació, així com la revisió permanent del catàleg de prestacions que ofereix el Sistema Nacional de Salut. Segons Montserrat Peña, “una altra opció per a que l'Estat recapti més diners i pugui gastar s'ho en Sanitat seria desenvolupar una política molt més ferma contra el frau fiscal, que equival a tota la despesa sanitària pública espanyola”.
En definitiva, ha finalitzat, “el copagament o repagament en Sanitat té efectes negatius a curt i llarg termini. A curt termini, dificulta l'accés a les prestacions sanitàries per als malalts amb menys recursos i els pensionistes, i a llarg termini, obre la porta al desmantellament de la Sanitat pública i l'expansió de la Sanitat privada”.