SATSE Catalunya: “el treball dels sanitaris arreu del món, a més de salvar vides, és crucial en la contenció de la pandèmia”

19 agost 2020

 Una efemèride per recordar que infermeria té un paper important en cooperació perquè és l’encarregada de “promoure la salut i les mesures de prevenció entre la població, també en entorns de risc, socialment vulnerables o insegurs”

Avui el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha aprofitat el Dia Internacional de l’Ajuda Humanitària per recordar la important labor que porten a terme les infermeres en ajuda humanitària i cooperació internacional. A més de formar part dels equips d’assistència sanitària,les infermeres son protagonistes d’una labor de promoció de la salut especialment important en zones poc desenvolupades, després d’una catàstrofe o en contextos com l’actual on es treballa per contenir la propagació d’una malaltia.

L’ajuda humanitària està regula pel Dret Internacional i la seva acció es basa en tres facetes en les que infermeria té un paper imprescindible: la prevenció, l’assistència i la reconstrucció.  La cooperació infermera ha anat evolucionant durant els anys i ha esdevingut un motor de desenvolupament social i humà a països amb menys recursos. 

“Cal recordar que els professionals treballen en entorns de risc o insegurs, el que moltes vegades posa en perill per a la pròpia integritat física. Mereixen que avui recordem la seva labor” expliquen des de SATSE.

Cooperació i COVID19

La cooperació aquest any ha estat especialment difícil ja que s’ha trobat en moltes ocasions amb dificultats d’accés imposades pels Governs degut a la pandèmia. D’altra banda, el risc de contagi ha suposat un desafiament afegit per a les accions humanitàries a tot el món.  Tot i les dificultats, la cooperació infermera ha continuat contribuint al benestar de les poblacions i ha “ajudat a reduir la propagació del virus i el sofriment de les persones”.