SATSE Catalunya demana un fisioterapeuta, almenys, a cada centre de salut

07 setembre 2018
Día Mundial de la Fisioterapia

L'Organització Sindical enceta una nova campanya d'informació i sensibilització en la qual incideix en la necessitat que hi hagi, almenys, un fisioterapeuta a cada centre d'Atenció Primària del nostre país.

El Sindicat d'Infermeria, SATSE Catalunya, s'ha sumat, un any més, al Dia Internacional de la Fisioteràpia, encetant una nova campanya d'informació i sensibilització per posar en valor la imprescindible labor que realitzen aquests professionals en el Sistema Nacional de Salut, tant en Atenció Especialitzada com en Primària, i reclamar especialment que hi hagi, almenys, un fisioterapeuta treballant a cada centre de salut del nostre país.

 

La campanya, que inclou la distribució de material informatiu, com a cartells, i la difusió de missatges a través de mitjans online i offline, posa l'accent en la importància d'augmentar les plantilles de fisioterapeutes en el sistema sanitari públic espanyol i, especialment, als centres d'Atenció Primària, on existeixen enormes llistes d'espera per ser atesos per aquests professionals. En l'actualitat, a Espanya hi ha solament un fisioterapeuta per atendre a 10.000 persones en la sanitat pública quan la ràtio recomanada per l'OMS és d'un per 1.000 persones.

 

SATSE recorda que la gran majoria de fisioterapeutes espanyols han de treballar en el sector privat, ja que les places existents en els serveis de salut públics són molt escasses. Una lamentable realitat davant la qual les diferents conselleries de salut no estan fent pràcticament res, ja que convoquen molt poques places per a aquests professionals sanitaris en les seves respectives ofertes públiques d'ocupació.

Segons l'anàlisi realitzada per SATSE en les diferents comunitats autònomes, en l'actualitat, els diferents processos selectius d'ocupació pública oberts per a fisioterapeutes sumen únicament un total de 722 places. Un xifra absolutament insuficient per donar resposta a les necessitats dels ciutadans que, cada vegada més, requereixen l'atenció d'aquests professionals.

Fisioteràpia: una inversión amb retorn 

Des del Sindicat es destaca la rendibilitat immediata, tant econòmica com a social, que s'obtindria amb una adequada dotació de fisioterapeutes, ja que, a més de l'aportació al benestar biopsicològic que suposa per a la persona la recuperació del seu procés patològic, la intervenció primerenca d'aquests professionals comporta la reducció dels temps de baixa laboral, així com la recuperació total, en moltes ocasions, de la funcionalitat i, per tant, un considerable estalvi en els costos sanitaris.

SATSE incideix que l'atenció a la cronicitat i dependència és un dels principals reptes de futur del nostre país, donat l'augment progressiu de casos que s'estan produint i, per això, insisteix en la importància de comptar amb més fisioterapeutes que puguin donar satisfactòria resposta al mateix dins del Sistema Nacional de Salut.

Així mateix, l'organització sindical comparteix la campanya engegada per la World Confederation for Physical Therapy, amb motiu del Dia Mundial de la Fisioteràpia, que ressalta l'important paper que té la fisioteràpia i l'activitat física per millorar la qualitat de vida de les persones amb algun problema de salut mental.

Finalment, des de l'organització sindical es defensa la necessitat de canviar a nivell organitzatiu i assistencial l'actual model d'atenció sanitària en el nostre Sistema Nacional de Salut perquè els fisioterapeutes puguin exercir totes les seves competències, com aquelles relacionades amb la prevenció, assessorament i educació. Alguna cosa que, en aquests moments, no els és possible.

“Si ens limitem a oferir als ciutadans una petita part de tot el potencial que tenen els professionals de Fisioteràpia, estem desaprofitant, sense cap dubte, una oportunitat d'or per tenir una societat més sana i saludable”, conclou SATSE.