Els centres de Catalunya s’han “inundat” amb la campanya ‘La Sanitat que mereixem’

25 octubre 2018
¿Crees que cinco personas pueden cuidar de mil personas? Nosotros tampoco

Els hospitals i centres de salut de Catalunya s'han “inundat” amb els cartells de la campanya d'informació i sensibilització social que el Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha engegat en tot l'Estat, sota el lema “La Sanitat que mereixem”, amb l'objectiu d'augmentar les plantilles d'infermeres i infermers.

Al llarg dels propers mesos, totes les persones que acudeixin als centres sanitaris de Catalunya podran conèixer els detalls de la campanya de SATSE que, entre altres accions, contempla una recollida de signatures perquè el Congrés dels Diputats debati una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que busca garantir per llei un nombre màxim de pacients per professional d'Infermeria al nostre país.

L'objectiu de la recollida de signatures, que s'iniciarà en (posar CC.AA. o província) en breus dates, és recaptar al llarg dels propers mesos els 500.000 suports de ciutadans i professionals necessaris perquè la Iniciativa Legislativa Popular es pugui debatre al Parlament espanyol.

A més dels centres sanitaris de tot el país en els quals avui ja s'han difós més de 200.000 cartells de la campanya, SATSE sortirà al carrer i muntarà taules informatives en places i carrers de nombroses localitats de Catalunya per preguntar a totes les persones que s'acostin a les mateixes si creuen que cinc infermeres poden cuidar a mil persones?, com resa el cartell de la campanya.

A Espanya, igual que en la resta de països europeus, no existeix una legislació estatal que obligui a les diferents administracions sanitàries públiques al fet que hi hagi un nombre màxim de pacients per cada infermera o infermer. Per això, cada conselleria de Sanitat fixa en la seva comunitat autònoma les plantilles d'Infermeria en funció d'interessos organitzatius i econòmics molt allunyats, en ocasions, de les necessitats sanitàries reals.

En el cas de Catalunya un professional d'Infermeria pot arribar a tenir al seu càrrec fins a 18 pacients en una planta d'hospital, mentre que la ràtio segura és de 6-8 pacientes.en cas d'aprovar-se la Llei proposada per SATSE, aquesta situació canviaria i s'asseguraria que els catalans reben l'atenció i cures que es mereixen.

Catalunya es troba molt lluny de la mitjana de països europeus quant a nombre d'infermeres i infermers per habitant. Segons un recent estudi de SATSE, es necessiten un total de 22.960 infermeres i infermers per aconseguir, almenys, la mitjana europea, ja que la ràtio d'aquests professionals per 1.000 habitants és de 5,74 mentre que a Europa és 8,8 infermeres i infermers per mil habitants. 

Segons el parer del Sindicat d'Infermeria, és absolutament necessari fixar unes “línies vermelles” a Catalunya i garantir per llei un nombre màxim de pacients assignats a cada infermera i infermer. D'aquesta forma, es reduiria també el percentatge de complicacions i, fins i tot, de morts a Catalunya.