SATSE reclama a la ministra que compleixi l'acord signat en Moncloa

08 febrer 2017

La ministra de Sanitat ha de “moure fitxa” en un termini limitat de temps convocant la Conferencia Infermera per acordar amb les CC.AA. i la Mesa de la Professió Infermera el full de ruta a seguir en els propers anys.  Més ocupació i de qualitat, noves competències, la modificació del Reial decret de prescripció infermera, el desenvolupament efectiu de les especialitats, la reclassificació en el Grup A1, sistema de jubilació i l'itinerari laboral, principals demandes de SATSE.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

El Comitè Executiu Estatal del Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha acordat avui reclamar a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, que compleixi els compromisos adquirits amb la professió en el Pacte per la Sostenibilitat i la Qualitat del Sistema Nacional de Salut subscrit a Moncloa, en presència del president del Govern, Mariano Rajoy.

El Comitè Executiu Estatal ha abordat el grau de desenvolupament de l'acord aconseguit en 2013, concloent que no s'ha complert en la seva pràctica totalitat per la falta d'actuació del Govern. Per això, ha adoptat la decisió de reclamar a Montserrat que manifesti si considera que aquest acord està trencat o no, ja que, en cas que la titular de Sanitat entengui que sí ho està, desenvoluparà diferents accions de pressió i reivindicació a nivell polític, administratiu i professional al llarg dels propers mesos.
L'acord aconseguit pel Comitè Executiu Estatal de l'organització sindical es va a comunicar per escrit a la ministra de Sanitat, subratllant-li que el primer pas que ha de donar és convocar la Conferencia Infermera perquè el Ministeri de Sanitat acordi amb les conselleries autonòmiques de salut i la Mesa de la Professió Infermera (SATSE-Consell General d'Infermeria) el full de ruta a seguir per fer realitat el pacte.

En aquesta trobada també s'haurà de donar una solució a la greu situació d'inseguretat jurídica que sofreixen, en l'actualitat, els professionals infermers arran de l'entrada en vigor del Reial decret de prescripció infermera. Aquesta solució passa, segons SATSE, per modificar-ho i tornar al text que es va acordar inicialment amb l'anterior ministre de Sanitat, Alfonso Alonso.

Un altre compromís reflectit en l'acord que l'organització sindical entén fonamental és adequar la ràtio d'infermeres per habitant a la mitjana d'Europa. En l'actualitat, Espanya es troba a la cua dels països del nostre entorn, amb 5,2 infermeres per 1.000 habitants, mentre que la mitjana és de 8,4.

Així mateix, el Sindicat reclama noves competències per a les infermeres i el desenvolupament definitiu de les especialitats, promovent la creació de la categoria d'infermer especialista en tots els serveis de salut i les places laborals corresponents.
Finalment, SATSE considera molt necessari que els professionals d'Infermeria siguin reclassificats en el Grup A1 del sistema de classificació dels empleats públics, un sistema de jubilació i que es desenvolupi un itinerari laboral que permeti la millora progressiva de les condicions de treball dels infermers al llarg de la seva vida laboral.

Actuacions
El Comitè Executiu Estatal ha decidit traslladar l'acordat al Consell General d'Infermeria a fi de redoblar esforços, com a membres tots dos de Mesa de la Professió Infermera, i seguir treballant conjuntament des del convenciment que la unió de tota la professió és l'única forma d'aconseguir els objectius perseguits.
D’altra banda, el Sindicat d'Infermeria es dirigirà als grups polítics amb representació en les 17 càmeres autonòmiques per aconseguir el seu suport a través d'iniciatives parlamentàries a favor de la professió. Sobre aquest tema, recorda que ja es va obtenir un suport gairebé generalitzat fa uns mesos per exigir la modificació del Reial decret de prescripció infermera.
Al mateix temps es demanarà als partits polítics al Congrés dels Diputats que es posin al costat de la Infermeria i, donada la minoria parlamentària que té el PP, es pugui aconseguir treure endavant noves iniciatives. Al Parlament també es preveu presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), després de la pertinent recollida de signatures entre els ciutadans, per avançar en el desenvolupament professional del col·lectiu.
De manera paral·lela, l'organització sindical impulsarà en les comunitats autònomes actes reivindicatius i de protesta, en cas que no es compleixi el pacte, a fi de que les reivindicacions del col·lectiu infermer siguin conegudes pels ciutadans

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari