SATSE proposa al nou Govern una reestructuració del sistema de Salut

31 maig 2018

Després del nomenament de la nova Consellera de Salut, Alba Vergés, el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha donat a conèixer un decàleg de propostes que l’Organització ha elaborat i que està dirigit a “donar una guia al nou Govern per a millorar el sistema sanitari i la seva sostenibilitat”. Les propostes giren en torn a l’organització del serveis, la priorització del ciutadà i les mesures de salut preventives que en conjunt “faran que millori l’atenció, que els recursos se centrin on son necessaris i que el sistema sigui més sostenible”. El Sindicat explica que “com sempre, la nostra Organització està disposada a oferir la seva col·laboració i el seu coneixement, amb la voluntat de que els serveis sanitaris siguin una prioritat social”.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

Dins de les deu propostes, el Sindicat d’Infermeria de Catalunya demana una reorganització de l’atenció primària i comunitària, que li permeti “arribar a tot el seu potencial”. És a dir, uns centres de salut amb més serveis d’urgència i atenció continuada i amb possibilitat de donar resposta a problemes de salut més complexos. El Sindicat d’Infermeria de Catalunya assegura que “una atenció de proximitat amb més centres d’horaris amplis i capacitat per atendre problemes de salut de complexitat mitja, no només suposarien un millor servei si no que evitarien la despesa d’una atenció urgent hospitalària”.

D’altra banda, SATSE Catalunya recorda que la població està cada cop més envellida i proposa fomentar l’atenció sociosanitària, ja que considera que a la llarga això suposa un estalvi i un millor servei. “Hi ha usuaris als grans hospitals que estarien millor atesos i més a prop de la seva família en centres sociosanitaris, a la vegada que així es podrien dirigir recursos d’alt nivell a altre tipus de pacient que els requereixen” asseguren.

L’últim punt organització és el del mapa sanitari, una qüestió que SATSE considera primordial ja que l’actual “no s’ajusta a la realitat demogràfica i geogràfica de Catalunya”. “Cal actualitzar els equips hospitalaris existents i construir de nous, però amb un pensament estratègic que respongui a les necessitats reals de la població” asseguren.

 

Ampliar l’atenció per reduir costos

“Tot i que soni contradictori, l’ampliació de la cartera de serveis que s’ofereix al ciutadà pot ser una estratègia que també impliqui estalvi” asseguren des del Sindicat d’Infermeria que proposa invertir en serveis com ara la infermeria escolar o els nutricionistes als centres de salut, entre d’altres, que “milloren la educació per a la salut de la població, la prevenció i la detecció ràpida de problemes”.

D’altra banda el Sindicat insisteix en la necessitat de reduir les llistes d’espera, un cop més amb la intenció de millorar l’assistència i evitar el sofriment personal i el possible empitjorament de salut de l’usuari que suposa la demora en sotmetre’s a una cirurgia o fer-se una prova diagnòstica. “L’espera no només és injusta i cruel des del punt de vista humà, però ineficient des del punt de vista econòmic” asseguren des de SATSE.

Invertir en el professional

La situació del professional és el tercer pilar sobre el que SATSE construeix el seu decàleg. “Hem de tenir plantilles suficients i especialitzades per a poder tractar amb qualitat a l’usuari” expliquen des del Sindicat, que demana augmentar les plantilles fins a arribar als ràtios europeus recomanats i crear llocs d’infermeria especialitzada.  A més, pel que fa en concret a la infermeria, l’Organització reitera la necessitat d’una legislació de la prescripció infermera ja que “en aquests moments encara hi ha masses zones grises en les que les professionals treballem amb inseguretat”.  Finalment el sindicat recorda que hi ha “una gran diferència entre els estàndards i condicions laborals dels treballadors de la sanitat concertada i la pública” el que suposa “menystenir a uns professionals de qualitat”.

A destacar

  • 20180530_ Decàleg Nou Govern

    30 maig 2018 - 83,93 kB Descargar

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari