SATSE impulsarà una llei que asseguri un nombre màxim de pacients per infermera

11 maig 2017

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha iniciat, en el marc del Dia Internacional de la Infermeria, una campanya de mobilització i reivindicació que contemplarà, entre altres accions, l'organització d'una concentració massiva davant el Congrés dels Diputats per demanar a tots els partits polítics una regulació legal que asseguri un nombre màxim de pacients per infermera i un sistema especial de jubilació per a la professió. En cas de no obtenir resposta, es presentarà una Iniciativa Legislativa Popular amb la finalitat d'aconseguir aquest suport legal i poder oferir una assistència sanitària de major qualitat i millorar la seguretat i salut de professionals i pacients.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

Aquesta reivindicació de l'organització sindical s'ha vist ratificada després d'haver realitzat una enquesta entre els professionals d'infermeria espanyols i constatar, a tenor de les seves respostes, que les seves dues principals demandes laborals són la necessitat de solucionar l'escassetat de plantilles i que es reguli un sistema especial de jubilació, com el que ja tenen altres col·lectius, per reconèixer les especials i difícils condicions laborals que, en termes generals, afecten a la professió.
 
 SATSE ha fixat la celebració, demà, divendres, del Dia Internacional de la Infermeria d'aquest any com el “tret de sortida” d'aquesta campanya permanent de reivindicació i d'accions dirigides a aconseguir la regulació legal de la ràtio mínima infermera/pacient i el sistema especial de jubilació, com ja tenen altres països. Serà al seu XIV Congrés Estatal, a la fi de juny, quan l'organització sindical acordarà l'estratègia i calendari d'accions a desenvolupar.
 
 Suport massiu
 
 Amb l'objectiu d'aconseguir la major implicació possible del col·lectiu en la campanya s'ha preguntat també en una enquesta als professionals si estarien disposats a participar en la concentració enfront del Congrés dels Diputats i si són partidaris que s'impulsi la Iniciativa Legislativa Popular, i el respatller obtingut és majoritari.
 
 Així, un 99,6 per cent dona suport a la pretensió de SATSE d'iniciar la recollida de les 500.000 signatures necessàries per plantejar una Iniciativa Legislativa Popular, en cas que per part dels partits polítics no es facin ressò de les reivindicacions de les infermeres. Així mateix, prop d'un 82 per cent dels 3.625 professionals d'infermeria enquestats ha assegurat que sí estaria disposat a participar en la concentració.
 
 L'organització sindical pretén, a través d'aquesta nova regulació, que s'exigeixi a les administracions sanitàries en tot l'Estat que aprovin plans de recursos humans que compleixin amb les proporcions mínimes d'infermera per pacient que es regulin legalment en cada unitat. Aquesta reglamentació permetria que una infermera es pogués oposar a assumir més pacients si no es compleix aquesta proporció mínima establerta i que el servei de salut o institució sanitària corresponent no pogués adoptar cap tipus d'acció punitiva contra la professional basant-se en la seva negativa, afegeix SATSE.
 
 Nombrosos estudis nacionals i internacionals constaten que a menys professionals d'infermeria existeixen més possibilitats de complicacions i riscos per a la salut del pacient, recorda el Sindicat. Un d'ells, publicat per la revista científica Lancet, concloïa que per cada pacient quirúrgic nou que atén un professional d'infermeria augmenta el risc de mortalitat fins a en un set per cent en els 30 dies següents després del seu ingrés.
 
 D'igual manera, tots els informes estadístics denuncien la pèssima situació en la qual es troba Espanya quant a nombre de professionals infermers. Per exemple, l'últim informe “Health at a Glance” 2016, elaborat per OECD, revela que la ràtio d'infermeres espanyoles per cada 1.000 habitants era de 5,2 en 2014, molt per sota de la mitjana dels 28 països membres de la Unió Europea, que era de 8,4. Aquesta ràtio ens situa, un any més, en els últims llocs de el “rànquing”, al costat de països com Grècia o Bulgària.

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari