SATSE avisa que el col·lapse a urgències de Vall d’Hebron pot empitjorar

14 desembre 2016

Els delegats de SATSE a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron han assegurat avui que el col·lapse que s’està vivint a les urgències del centre des del començament del pont de la constitució es deu a un “dèficit estructural clar” de tot el sistema sanitari públic. Els infermers asseguren que, a més de l’augment de càrrega assistencial i la manca d’espai a l’Hospital, la situació es deu a la saturació general del sistema que no permet enviar als malalts no aguts a altres centres, o el que es denomina “drenatge”.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

Quan un malalt entra a urgències i se li fa l’atenció urgent o se’l envia a planta o a casa seva, depenent del cas. Un cop a planta, el procés lògic seria que, al avançar positivament la malaltia, si no se’l pot donar d’alta, passes a un hospital de menor nivell.  Els professionals anomenen a això “drenatge”, ja que deixa llits lliures que després seran ocupats per nous pacients. 

En aquets moments, els centres de menor envergadura no poden assumir tants malats, el que provoca que aquests es quedin als grans hospitals com ara Vall d’Hebron. “Això provoca que s’abusi dels passadissos” explica Raúl Ceresuela delegat de SATSE Vall d’Hebron i aclareix que “oficialment tens un número de pacients a urgències i després els que es van acumulant al passadís”.

Protesta sindical

Durant el pont les xifres d’usuaris d’urgències van augmentar, ja que tot i existir centres d’atenció primària urgent, els CAPs romanen tancats en festius.  Això va provocar un fluxe enorme de persones a l’Hospital de la Vall d’Hebron que ha estat rebent uns 370 malalts urgents per dia. “Les urgències s’han quedat petites per la població que atenem” assegura Marta Rúbies, també delegada de SATSE a Vall d’Hebron, que treballa en aquest centre que atén un àrea de 400 mil habitants i al ser de tercer nivell, també d’altres zones.  “Com hospital de tercer nivell cada vegada tenim més malalts complexes que requereixen una atenció urgent més especialitzada, produint-se un augment de les urgències oncològiques” explica Rúbies.

El dia 12 d’Octobre diversos representants de la Junta de Personal, entre els quals va ser-hi els de SATSE, van reclamar a la Direcció Assistencial una solució. Aquesta va respondre obrint una planta que romania tancada, la desena, el que va permetre un petit però insuficient alleujament.

“Valorem les accions preses per la Direcció Assistencial” assegura Ceresuela, que apunta que tot i així “les mesures son insuficients ja que el problema es una infra financiació, una plantilla insuficient i un dèficit estructural greu, derivats de les retallades del 2010 en el nostre hospital el pressupost es va reduir un 20% i encara el nivell de finançament no s’han recuperat”.  A més, el delegat ressalta que el “caos” s’està vivint abans d’iniciar-se l’allau habitual de casos de grip a l’hivern. “A les urgències d’adults encara no hem començat a tenir moltes grips, però el virus respiratori sinticial ja comença a provocar aglomeracions a les urgències pediàtriques” diu Raúl Ceresuela. Això, fa pensar als professionals que “la situació caòtica” està lluny d’acabar a les urgències de Vall d’Hebron.

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari