RELAT - hos, una iniciativa que promou que els pacients relatin les seves experiències

03 abril 2018

L'escriptura com a teràpia no és un concepte nou, però la seva aplicació en l'entorn hospitalari sí que ho és. L'Hospital de Bellvitge, a Barcelona, fa tres mesos que ha engegat el projecte RELAT - hos, una iniciativa que convida als pacients ingressats a escriure un relat sobre la seva estada al centre. La idea va sorgir de la infermera Antonia Castro, que ha trobat en l'escriptura una eina de teràpia per als seus pacients.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

La iniciativa consisteix a fer una compilació de contes escrits pels pacients durant la seva estada a l'hospital. Les infermeres són les que informen al pacient sobre com pot participar, li proporcionen una carpeta i material d'escriptura i recullen el relat una vegada està acabat. El llibre s'editarà en paper a finals d'any, però degut a l'èxit de la proposta, també es publicarà una versió on-line que permetrà recollir la totalitat dels escrits. “Volem que tots tinguin cabuda perquè això no és un concurs. No busquem guanyadors, busquem relatadors” explica Antonia, que puntualitza que un dels valors de RELAT - hos és que el malalt “se sent acompanyat, part d'un projecte juntament amb altres pacients”.

Combatre la solitud i acceptar la malaltia

Un dels efectes terapèutics de l'escriptura, explica Antonia Castro, és l'oportunitat d'evadir-se ja que “mentre el pacient està pensant què és el que escriurà està distret de la seva malaltia, perquè realment hi ha molts moments de solitud i espera aquí a l'hospital”. Castro apunta que la visió d'infermeria és “integral” i que el projecte entra dins de les cures relacionades amb el benestar emocional i psicològic del pacient.

Adoptar el paper de relatador també ajuda a acceptar la convalecència a través d'estratègies com l'humor o la fantasia aplicades a la realitat. D'aquesta forma, escriure les pròpies vivències ajuda al pacient a acceptar la seva malaltia i a assimilar-la d'una manera menys traumàtica.

Així ho creu en Xavier Gaja, un dels pacients participants del projecte, que ja era un prosista entusiasta fins hi tot abans del seu ingrés. Gaja va començar a escriure arran de ser diagnosticat amb una malaltia neuromuscular :“Em van començar a explicar que perdria forces, que em quedaria paralític i em va donar un baixó molt gran, em costava pensar en positiu” rememora. Va ser l'escriptura el que va ajudar a Xavier a suportar aquesta situació convertint-se en un observador que relatava la seva pròpia història. “Em vaig sentir millor perquè vaig trobar la forma d'escriure que em resultava terapèutica” explica el pacient.

Aquest és el primer any que l'Hospital de Bellvitge realitza aquesta acció i de moment els resultats són bons. “Els relats, fins ara són increïbles” admet Antonia Castro, que parla d'històries tendres, de molt humor, valentes, esquinçadores, “però sempre des de l'esperança” puntualitza la infermera.

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari