Nou de cada deu infermeres i infermers catalans creuen que encara persisteixen estereotips sexistes i retrògrads

17 maig 2018

Nou de cada deu infermeres i infermers catalans creuen que encara persisteixen estereotips sexistes i retrògrads vinculats amb la Infermeria, especialment amb les dones, segons l'enquesta realitzada pel Sindicat d'Infermeria, SATSE Catalunya, amb motiu de la campanya d'informació i sensibilització “Trenca amb els estereotips”.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

Més de 500 infermeres i infermers catalanes (un total de 9.257 a tota Espanya) han participat durant el mes d'abril en l'enquesta de SATSE donant la seva opinió sobre la seva imatge i reconeixement social, i sobre l'existència encara de nombrosos estereotips sexistes i retrògrads que suposen un clar obstacle, i fins i tot una reculada, per al seu desenvolupament professional.

Així, un 96, 38 per cent d'infermeres i infermers enquestats a Catalunya assegura que la imatge (uniforme, material, equip, entorn de treball...) que es trasllada d'ells a través dels mitjans de comunicació i altres àmbits (cinema, espectacles, moda...) no és conforme amb les seves competències i funcions reals dins del Sistema Sanitari.

Són gairebé nou de cada deu (88,62 per cent) les infermeres i infermers catalans que creuen que encara persisteixen estereotips sexistes i retrògrads vinculats amb Infermeria, especialment amb les dones. D'igual manera, un 90,36% per cent entén que la difusió d'aquests estereotips suposa un clar obstacle, i fins i tot una reculada, per al desenvolupament de la seva professió.

Així mateix, un 66,06% per cent assegura que coneix a alguna companya o company que ha estat víctima de comportaments i/o comentaris ofensius vinculats a estereotips sexistes i retrògrads, mentre que un 39, 64 per cent de les infermeres enquestades reconeix haver-los sofert en primera persona.

Per la seva banda, un 28,92 per cent dels infermers enquestats reconeix haver sofert en primera persona comportaments o comentaris ofensius i/o denigrants. D’altra banda, els professionals d'Infermeria coincideixen de forma gairebé unànime (96,78 per cent) en què des de les administracions públiques han de realitzar-se accions que evitin la difusió d'imatges ofensives contra ells.

Així mateix, obté un recolzament massiu la proposta que ha realitzat SATSE al Ministeri de Sanitat per crear un Observatori de la Dona en l'àmbit sanitari. En concret, un 96, 39 per cent dels enquestats catalans coincideix en la necessitat d'aquest organisme perquè faci un seguiment dels casos de difusió d'imatges que atemptin contra la seva dignitat i prengui les mesures oportunes perquè aquests no es tornin a repetir.

Finalment, la gran majoria dels professionals enquestats (92,59 per cent) considera que no tenen el reconeixement i visibilitat social que els correspon per la seva qualificació i competència professional dins del Sistema Sanitari espanyol.

Trenca amb els estereotips

Sota el lema “Trenca amb els estereotips”, la nova campanya de SATSE Catalunya, que contempla la distribució de diferent material informatiu als centres sanitaris del país, com a cartells i targetes, s'està difonent des del passat mes d'abril a través de vídeos, xarxes socials i mitjans en línia.

La campanya, que romandrà vigent fins al proper mes de juny, ha comportat, a més, l'engegada d'una adreça d'e-mail (opina@satse.es), així com un nombre de whatsapp, 682622021, perquè els professionals ofereixin els seus testimoniatges sobre situacions que han suposat un “atac” a la seva dignitat.

Una altra accions engegades són una recollida de signatures, a través de Change.org, perquè el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat constitueixi un Observatori de la Dona en l'àmbit sanitari, i l'enviament de cartes a responsables d'administracions públiques, partits polítics, mitjans de comunicació i associacions i altres col·lectius en les quals es demana la seva col·laboració per acabar amb els estereotips.

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari