La percepció de qualitat de vida, essencial en el tractament de l'esclerosi múltiple

27 abril 2017

Més de 47 000 persones en tota Espanya sofreixen d'esclerosi múltiple, una malaltia neurològica crònica amb causa i guariment  desconeguts. Els símptomes amb els quals ha de conviure el malalt (feblesa muscular, problemes en la parla, vertígens, problemes de control dels esfínters o cansament extrem, entre altres) afecten profundament la vida del pacient. Per això, aquest any la IV Jornada d'esclerosi múltiple, coordinada per SATSE i la Unitat d'Esclerosi Múltiple de l'Hospital del Mar, s'ha centrat en la rehabilitació.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

Durant la trobada, han intervingut un ampli ventall de professionals que desenvolupen la seva labor  dins de l'àmbit de l'esclerosi múltiple, des de foniatres passant per fisioterapeutes, infermeres, metges, treballadors socials i psicòlegs. La jornada va abordar qüestions com la rehabilitació motora, el tractament de la disfagia, el maneig de la disfunció urinària o el paper de la teràpia ocupacional  des del punt de vista de cadascuna de les especialitats involucrades.

Millorar la vida del pacient
La delegada de SATSE a l'Hospital del Mar, Prisca Gilabert, va destacar la importància d'aquest tipus de trobades “per sensibilitzar i donar visibilitat a la malaltia de cara a incrementar les dotacions per a recerca, nous tractaments, fàrmacs, teràpies etc., en definitiva, per millorar la qualitat de vida dels pacients amb aquesta patologia”.
Al llarg de la jornada els diferents professionals van plantejar estratègies perquè els pacients sabessin gestionar els símptomes de la malaltia de manera que, encara que els inhabilitin en ocasions per a certes coses, això es doni en la menor mesura possible. “Una de les conclusions que hem tret avui entre tots els professionals és que la percepció que té el pacient sobre la seva qualitat de vida és molt important” va explicar Gilabert.

Infermeria i adherència al tractament
L'Hospital del Mar compta amb una consulta d'infermeria especialitzada en esclerosi múltiple. A més de les visites programades, els pacients que ho requereixin poden contactar telefònicament amb la seva infermera, que està localitzable durant tota la jornada laboral. No tots els centres que atenen a persones amb esclerosis ofereixen aquest servei, malgrat que existeixen nombrosos estudis que han comprovat que la taxa d'adherència al tractament és molt més alta quan es realitza aquest seguiment especialitzat per part d'infermeria.

Olga Fornali, infermera responsable de la unitat d'esclerosi múltiple en el Parc de Salut Mar explica que “la labor en la consulta d'infermeria és molt important, perquè aquí és on el professional pot detectar canvis, parlar amb el pacient sobre el seu tractament i ajudar-li a seguir endavant”. “Un dels símptomes de l'esclerosi múltiple són els brots de fatiga i cansament extrem, que amb freqüència fan que el pacient entri en una etapa d'angoixa i desànim” explica Fornali, que assegura que com que tenen un contacte proper i conèixer al pacient “promovem que es posin en contacte entre ells i que participin en associacions on es duen a terme activitats que els ajuden a superar aquestes fases de la malaltia”.

Galeríes Multimèdia

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari