El correcte diagnòstic de les lesions per humitat millora la qualitat de les cures infermeres

12 abril 2017
L'equip investigador

L'equip investigador

L'últim número de la revista Enfermeria Intensiva publica el treball realitzat per un grup d'infermeres intensivistes de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa, en el qual es fa una valoració de la incidència de lesions cutànies associades a la humitat (LESCAH) en cures intensives. L'equip ha elaborat diversos treballs sobre el tema concloent que l'aparició de LESCAH és més gran del que es creu.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

El punt de partida de la recerca d'aquestes infermeres va ser un article publicat en 2014 pel Grup Nacional per a l'estudi i assessorament en úlceres per pressió i ferides cròniques (GNEAUPP), en el qual es fa una classificació de les ferides relacionades amb la dependència que incloïa entre altres, les LESCAH i UPP, fins al moment englobades dins d'un únic univers. “Existeixen un gran nombre de publicacions que tracten sobre les UPP” explica Valls, que assegura que el fet que les LESCAH s'hagin descrit fa relativament poc temps provoca que “moltes vegades confonguem les ferides d'humitat amb UPPs, perquè tota la vida ens han parlat d'elles”.

Un primer estudi va consistir en reunir a un grup d'infermeres intensivistes mostrant-los diferents fotografies de lesions per a què fessin un diagnòstic diferencial. Així, les investigadores van comprovar que en diverses ocasions es donava aquesta confusió entre les LESCAH i les UPP, sobretot en les categories inicials. A partir d'aquí han realitzat diversos articles, un d'ells, el que ara es publica en Enfermeria Intensiva i que determina la incidència de LESCAH en unitats de vigilància intensiva i identifica els factors que predisposen a sofrir-les.

Millorar les cures d'infermeria
Segons Valls diagnosticar erròniament aquests dos tipus de lesions, LESCAH i UPP, pot afectar a les mesures preventives i de tractament aplicades. En tractar-se de lesions etiològicament diferents, en les UPP s'aplicarien àcids grassos i canvis posturals i en les LESCAH s'hauria de gestionar la font d'humitat i aplicar algun tipus de producte barrera. “Un dels indicadors per conèixer el nivell de qualitat dels serveis prestats pel sistema sanitari són les UPP desenvolupades pel pacient durant la seva estada hospitalària, per la qual cosa una valoració incorrecta de les diferents lesions cutànies que pot presentar el pacient podria tenir implicacions en analitzar el grau de compliment d'aquest estàndard de qualitat” explica la infermera.

L'equip ja ha començat la següent fase del seu estudi que consisteix a tornar a determinar la incidència de les LESCAH després d'un programa formatiu per a les infermeres. Han comptat amb el suport de l'entitat per la qual treballen, on han realitzat sessions de docència i formació per al personal de la Unitat de Cures Intensives i s'han proporcionat diferents productes de barrera.

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari