“Cal treballar contra els estereotips des de la infància”

11 maig 2018

La millor manera de canviar els perjudicis de la societat és educant als més petits. Amb això en ment, per commemorar el 12 de maig, Dia de la Infermeria, les delegades del Sindicat d'Infermeria en l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han organitzat un certamen de dibuix infantil entre els fills dels treballadors de la institució. Dividits en tres categories per edats, han participat una setantena de dibuixos, en els quals les i els petits artistes plasmen la idea que tenen de la professió i del seu avanç. L'objectiu, a més de premiar els dibuixos més treballats i originals, ha estat veure com les nenes i els nens projecten la imatge de la infermeria. Molts s'han decantat per idees futuristes, fantasioses i molt tecnològiques de la professió, però uns altres encara representen estereotips clàssics, com la còfia o la faldilla curta.

valoración
  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
Fes el teu comentari

“Sí que és veritat que alguns segueixen amb els estereotips antics, però uns altres no els han seguit, la qual cosa ens fa pensar que està havent-hi un canvi en la percepció de la professió” explica Isabel Fernández, delegada de ICO Hospitalet. Aquest canvi es reflecteix en que no tots els dibuixos participants representen a dones, que la majoria van vestits amb pijama (no amb faldilla) i que els personatges prenen actituds de seguretat i autonomia. En aquest sentit Patricia Cruañes, delegada de ICO Girona, destaca que en totes les il·lustracions “ha desaparegut la figura del metge, perquè els nens ja no ens veuen com lasecretàriaol'ajudant, sinó com una figura autònoma”. “Penso que aquesta idea és interessant i senyal que hem fet un pas endavant” sentencia la infermera.

Amb faldilla i els talons

Però… què hi ha d'aquells nens i nenes que han pintat la típica imatge de còfia, faldilla curta i fins i tot mitges de reixa i talons? D'on treuen aquesta percepció de la infermeria? Des del Sindicat SATSE Catalunya es recorda les vegades que l'organització ha protestat per la venda de disfresses, els programes de televisió, o les publicitats de festes universitàries. “Totes aquestes imatges es queden en la ment dels més petits i encara que no sempre vagin dirigides a ells, les capten i després les reprodueixen” asseguren des del Sindicat. El poder dels mitjans i el màrqueting és tal que, fins i tot els fills de treballadors del sector sanitari, poden arribar a incorporar en el seu imaginari aquesta idea irreal i sexista de la infermeria.

Guarir però no fer mal

Segons les delegades de l’ICO, una de les conclusions que es pot extreure dels dibuixos a concurs és que “les petites i els petits tenen una imatge positiva i propera de la infermeria”. La figura del sanitari ha passat a ser percebuda com la d'un professional que ajuda, que ens guarirà i ens farà sentir millor, lluny de la idea del centre sanitari com un lloc en el qual es pateix dolor i el sanitari és una persona a la qual se li té por. “Aquí veiem la labor conjunta dels pares, els sanitaris i tots aquells professionals que cada vegada més intenten que l'entorn hospitalari no sigui tan agressiu pels més petits” expliquen des de SATSE.

En el concurs han participat els fills dels treballadors de ICO Hospitalet, ICO Badalona i ICO Girona, i s'han premiat tres dibuixos per categoria amb entrades per al cinema i llibres. La resta de participants han rebut un detall perquè, ells també, celebrin el Dia de la Infermeria.

Galeríes Multimèdia

Afegeix els teus comentaris

Has d'estar identificat per pujar comentaris

Comentaris (0)

No hi ha cap comentari